Hlavní obsah

Gross čelí kvůli získání akcií trestnímu oznámení

PRAHA

Bývalý premiér za ČSSD Stanislav Gross čelí kvůli svým současným majetkovým poměrům trestnímu oznámení. Podal ho Jiří Jehlička, provozovatel internetového Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky. Gross měl údajně za 300 miliónů korun koupit balík akcií společnosti Moravia Energo.

Článek

Gross tvrdí, že akcie mají hodnotu o řád nižší. Jehlička soudí, že expremiér mohl zneužít informace, které měl jako představitel státu k dispozici.

Gross podle něj nedisponuje tak vysokým kapitálem, aby mohl provést nákup akcií v takovéto hodnotě, a proto je "důvodné podezření, že jde o ryze spekulativní machinaci za účelem skrytého zisku pro třetí osoby".

Gross s 30% podílem nemá ve společnosti skoro žádná práva

Předseda představenstva Moravia Energo Bohuslava Bernátka Právu řekl, že skutečná částka za třicetiprocentní podíl se může pohybovat kolem 70 miliónů. Dále uvedl, že tento podíl nedává Grossovi skoro žádná práva. Gross s tímto podílem může pouze zablokovat první valnou hromadu, což se prý také stalo v červnu. Na další srpnové valné hromadě ho již zastupovala právní kancelář, dále uvedl Bernátek.

K tomu, aby své majetkové poměry vysvětlil, vyzvala Grosse i jeho mateřská strana. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Gross je sice nyní soukromá osoba a řadový člen ČSSD, ale jako bývalý premiér by měl mít zájem nic neskrývat.

Gross před téměř třemi lety opustil premiérský post kvůli tomu, že nedokázal věrohodně vysvětlit, kde vzal 1,2 miliónu korun na pořízení bytu. Po odchodu z čela vlády i ČSSD se stal advokátním koncipientem.

Moravia Energo patří mezi nejvýznamnější tuzemské obchodníky s elektřinou. Majoritním vlastníkem je společnost podnikatele Tomáše Chrenka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám