Hlavní obsah

Granátový útočník byl před kasinem zřejmě zraněn

– PRAHA
Právo, apb

Atentátník, který v neděli 1. srpna hodil v pražské ulici Na Příkopě útočný ruční granát pod osobní vůz izraelského majitele nedalekého kasina Royal, byl možná zraněn na pravé ruce. Informaci zveřejnilo policejní prezídium, které zároveň znovu prosí veřejnost o pomoc při pátrání.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"Kriminalisté hledají všechny další svědky, kteří viděli neznámého pachatele při útoku ručním granátem na automobil, v době před útokem a po něm. Přivítají každé svědectví o výskytu hledaného muže během týdne před výbuchem kdekoli v Praze nebo i mimo hlavní město.

Někde musel přespávat (kempy, hostely ve vysokoškolských kolejích, levné penziony), někde se musel stravovat, někde pravděpodobně měnil peníze. Podle svědků měl u sebe větší částku v bankovkách euro," sdělil Právu pracovník policejního prezídia Jiří Vokuš.

Svědci již policii pomohli v sestavení popisu pachatele a zmapování jeho pohybu po Praze. V době útoku měl na hlavě paruku se středně dlouhými světlými vlasy s tmavým melírem. "Ve skutečnosti má pravděpodobně úplně vyholenou hlavu," poznamenal Vokuš. . "Není vyloučeno, že po výbuchu byl sám lehce zraněn na pravé ruce," dodal.

Stopa končí v Řetězové

Podle zveřejněných skutečností pachatel po činu prchal do Havířské ulice, odtud Provaznickou do ulice Na Můstku, jeho stopa se ztrácí v Rytířské ulici. Jen pár minut po útoku jej svědci viděli v Husově ulici před domem číslo 11, odkud dále utíkal přes Řetězovou ulici až na nároží Liliové.

"Tam svlékl svrchní oděv včetně čepice, paruky a torny a vše vhodil oknem do sklepa domu. Pak pokračoval v útěku v jiném oblečení, které měl pod svrchním oděvem. Jeho další pohyb není zatím znám," uvedl Vokuš.

Kriminalisty zajímá, kam směřoval po výbuchu z Řetězové ulice a v čem byl oblečen.

Mapoval terén

Pachatel měl v kritické době na sobě tmavě modré tričko s krátkým rukávem, se zapínáním na knoflíčky pod krkem a s límečkem. Dále měl tmavě modré sportovní kalhoty značky Adidas se širokým bílým lampasem po stranách nohavic, na hlavě tmavě modrou baseballovou čepici vpředu s nápisem Adidas, na nohou sandále a přes rameno nesl na popruhu tmavě modrou tornu s vnější chlopní.

Je ve věku mezi 20 až 25 lety, měří okolo 170 centimetrů, má štíhlou postavu a snědou pleť. "Kriminalisté zjistili, že muž shodného popisu se pohyboval v okolí místa činu už nejméně od 26. července. Po celý týden nezměnil oblečení a stále nosil popsanou paruku. Svědkové ho viděli na různých místech Starého Města.

Jako by neustále kroužil kolem hotelu a kasina Royal a připravoval útok. Kritického dne 1. srpna byl viděn už v 9.40 hodin. Ve 12.29 stál v ulici Na Příkopě naproti vyústění Panské ulice a čekal na příjezd vozu Jeep Grand Cherokee. Jakmile se vůz objevil v Panské ulici, rychle se přesunul před budovu hotelu a kasina Royal," doplnil Vokuš.

Specialista:Tvář je důležitá stopa

Vyšetřování granátového útoku dozoruje pražské městské zastupitelství. "S dozorem jsme začali okamžitě. Vyšetřování vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu na Zbraslavi. Je podřízen policejnímu prezídiu," řekl včera Právu mluvčí zastupitelství Martin Omelka.

Neupřesnil, nakolik jsou policisté pachateli granátového útoku na stopě. Nesdělil ani, zda šlo o útočníka samotáře, nebo naopak skupinu osob, která pachatele zajišťovala a poskytla mu zázemí. "Zatím nelze sdělit nic bližšího," odpověděl Omelka.

Podle policejních pátračů je získání kvalitního obrazového záznamu důležité pro identifikaci pachatele. "I když stačil zmizet v zahraničí nebo byl objednateli útoku navždy umlčen. Tvář je důležitá stopa, která napomůže odhalit zadavatele vraždy," míní kriminalista, který se věnuje pátrání po osobách.

Anketa

Věříte, že se policii podaří nebezpečného útočníka dopadnout?
ano
45,9 %
ne
54,1 %
Celkem hlasovalo 333 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám