Hlavní obsah

GIBS zadržela zaměstnance policie při přebírání úplatku. Měl vydírat jednatele stavební firmy

Most

Při přebírání úplatku zadrželi minulý pátek detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) občanského zaměstnance policie z Mostu. Peníze žádal po jednateli stavební firmy pod pohrůžkou nepřevzetí stavby a hrozbou penále. Detektivové již 34letého muže obvinili.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Zaměstnanec policie, který nebyl ve služebním poměru, měl na starosti nemovitosti. V rámci modernizace výtahu za 1,5 miliónu korun dohlížel právě na tuto stavbu. Podle inspekce ale místo toho vyvíjel od října nátlak na jednatele firmy, aby mu dal peníze.

„Finanční úplatky v částkách do 20 tisíc korun požadoval za předčasné převzetí stavby a úsporu vzniklých nákladů na rostoucím penále za pozdní ukončení stavby,“ informoval Novinky mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

GIBS dostala informaci o vydírání v polovině minulého týdne s tím, že v pátek má dojít k předání peněz na jedné čerpací stanici v Ústí nad Labem.

Zadržen při předání

„Zástupce stavební společnosti mu označené peníze předal a následně byl muž okamžitě zadržen. Z provedených důkazů je zřejmé, že zaměstnanec si nejméně ve čtyřech případech řekl jednateli stavební společnosti o finanční hotovost pro svou osobní potřebu, přičemž úplatek vyžadoval pod pohrůžkou nepřevzetí stavby a hrozbou rostoucího penále za zpoždění dodání, které dosahovalo statisíců korun,“ konstatoval Mitáček.

Doplnil, že jednateli také vyhrožoval, že v budoucnu nebude jeho firma vybrána do žádné nové zakázky.

Vyděrač byl obviněn z přečinu přijetí úplatku a přečinu vydírání. U soudu mu hrozí až pět let vězení. Vyšetřován je na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám