Hlavní obsah

Gang zneužíval sociálně slabé. Díky nim získávali cizinci povolení k pobytu

– Praha

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 14 lidí, kteří měli podle policie napomáhat cizincům získat povolení k pobytu. Vyhledávali sociálně slabší lidi, kteří na úřadech za peníze prohlásili, že cizinci jsou jejich druh či družka. Skupina si podle kriminalistů vydělala přes dva miliony korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Reflexní prvky mají větší svítivost

Článek

Jak policisté zjistili, skupina pracovala v Praze od ledna 2018, kdy zajištovala muže a ženy ze sociálně slabých vrstev. Ti následně navštívili odbor azylové politiky na ministerstvu, kde podepsali čestné prohlášení o tom, že jsou ve vztahu druh a družka.

„Občané těchto „třetích zemí“ měli následně požádat o povolení k přechodnému pobytu. Účel či důvod požadovaného pobytového oprávnění byl „rodinný“ a tím mělo dojít k napomáhání získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie,“ informoval mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Podle něj tak cizinci nemuseli splňovat zákonné podmínky, které jsou nutné k získání povolení k pobytu. Policisté napočítali desítky případů, gang bral za jeden sjednaný vztah 25-30 tisíc korun.

Až deset let vězení

Skupinu kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech a následně obvinili devět Čechů a 5 cizinců z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině a přečin napomáhání k neoprávněnému pobytu. Tři obviněné cizince vzal soud do vazby. „Svým jednáním měla tato organizovaná zločinecká skupina získat neoprávněný prospěch ve výši nejméně 2,2 milionu korun,“ konstatoval Ibehej s tím, že obviněným hrozí až deset let vězení.

V rámci akce byly provedeny také kontroly ve třech krajích, při kterých bylo zajištěno 17 cizinců. S těmi policisté zahájili správní řízení o vyhoštění, protože neměli potřebné doklady pro práci v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám