Hlavní obsah

Gang obchodníků nelegálně vyvedl z českých tržnic do Asie 10 miliard

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila pět lidí, kteří nelegálně vyváděli velké částky peněz do Asie. Peníze pocházely převážně ze zboží prodávaného v asijských tržnicích. Škoda dosahuje až deseti miliard korun. Čtyři z pěti obviněných vzal soud do vazby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté v první polovině měsíce června zahájili trestní stíhání pěti osob, které měly jako organizovaná skupina nelegálně vyvádět velké objemy peněz z České republiky zejména do Asie,“ uvedl v úterý mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Skupina k posílání peněz používala účty krycích firem vedené na Kypru. Podle policie bylo během čtyř let převedeno více než 10 miliard korun. Peníze pocházely ze zboží, které nebylo zdaněno. Prodávalo se v asijských tržnicích v ČR, ale i v Evropě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Při domovních prohlídkách kriminalisté nalezli větší počet cenností v podobě zlatých šperků, luxusních hodinek a drahých kamenů. Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy účast na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti a neoprávněné podnikání,“ doplnil Ibehej.

Na případu policisté spolupracovali s polskými kolegy.

Policie loni zadržela 25 lidí

Ibehej upozornil, že případ souvisí s loňským zatýkáním v Praze. [celá zpráva]

V květnu policisté zadrželi a obvinili 25 osob z několika trestných činů. Mezi nimi byli občané Vietnamu, Češi a také příslušníci Celní správy.

Kriminalisté tehdy zjistili, že mělo docházet ke snižování celních poplatků a DPH tím, že ceny při dovozu zboží byly udávány výrazně nižší, než byly ve skutečnosti. Pachatelé také vyráběli falešné faktury, které měly být vystavovány na jiné společnosti než na skutečné objednatele. Škoda byla vyčíslena na několik miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám