Hlavní obsah

Gang domlouval partnerství s cizinci, aby získali přechodný pobyt

Praha

Dvanáct lidí obvinili kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu z toho, že prostřednictvím sociálně slabých lidí napomáhali cizincům získat povolení k pobytu. Policie zadokumentovala celkem 98 případů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Organizovaná skupina vyhledávala od dubna 2017 muže i ženy z Prahy. Domluvila se s nimi, že s cizinci ze třetích zemí uzavřou trvalý partnerský vztah, který není manželství (dříve se tento vztah nazýval druh-družka pozn. redakce). Za to dostali zaplaceno a svůj „vztah“ stvrdili na pracovišti ministerstva vnitra.

„Občané těchto „třetích zemí“ měli následně požádat o povolení k přechodnému pobytu. Účel či důvod požadovaného pobytového oprávnění byl „rodinný“. Tak měli napomoci k získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Cizinci nemuseli splňovat další náležitosti a byl jim umožněn přechodný pobyt. Gang se podle policie dopustil 98 skutků a „vydělal“ si 4,9 milionu korun. Mezi 12 obviněnými byli jak cizinci, tak Češi. Hrozí jim až 10 let vězení, vyšetřováni jsou na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám