Hlavní obsah

Francouz dostal za převoz zbraní přes Česko 14 měsíců vězení

• Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně uložil občanovi Francie 14 měsíců nepodmíněně za nelegální převoz zbraní ze Slovenska do Česka. Christophe Etienne Dubroeucq se proti rozsudku odvolal, nedávno jej ale potvrdil olomoucký vrchní soud. Muž byl navíc na pět let z ČR vyhoštěn. Jeho komplic Jeremy Pierre Andre Onoo vyvázl s jednoletou podmínkou s odkladem na tři roky a také byl na pět let vyhoštěn.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na převoz zbraní v pondělí upozornil server Lidovky.cz, informace o soudním řízení dopoledne zveřejnila mluvčí soudu Simona Tesařová. Muži byli odsouzeni za zahraniční obchod s vojenským materiálem bez povolení nebo licence a za nedovolené ozbrojování. Hrozilo jim až osm let vězení.

O případu zlínská policie informovala takzvaný Národní kontaktní bod pro terorismus spadající pod Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták serveru řekl, že zadržení muži převáželi znehodnocené expanzní zbraně koupené na Slovensku. Měly být upraveny tak, aby z nich bylo možné střílet jen slepými náboji. Některé z těchto znehodnocených zbraní je ale možné upravit tak, že opět mohou zabíjet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nakoupili deset zbraní

Podle obžaloby Dubroeucq počátkem letošního dubna požádal Onoa, aby s ním odjel z Francie na Slovensko nakoupit zbraně. Onoo měl zajistit a řídit automobil, neboť Dubroeucq nebyl schopen ze zdravotních důvodů řídit na delší vzdálenost. Oba muži poté odjeli 15. dubna z Francie a o den později Dubroeucq na Slovensku nakupoval zbraně.

Podle Tesařové se jednalo o sedm kusů expanzních akustických zbraní a tři kusy samopalu UZI, ráže devět milimetrů s prázdnými zásobníky. Uvedené zbraně pak téhož dne ve 13:20 převezl přes hraniční přechod Starý Hrozenkov na území Česka, ačkoli k převozu zbraní uvnitř Evropské unie neměl od ministerstva průmyslu a obchodu povolení a nebyl ani držitelem zbrojní licence k nabývání a držení střelných zbraní kategorie "A", tedy zbraní zakázaných.

Slovenské zbraně u zločinců ve Švédsku i teroristů ve Francii
Švédská policie v minulosti zjistila, že místní zločinecké gangy s oblibou používají zbraně nakoupené na Slovensku. Jedná se o upravené expanzní zbraně, tedy o zbraně původně upravené tak, aby se z nich dalo střílet pouze slepými náboji.Zločinci si na Slovensku legálně nakoupili expanzní zbraně a následně je upravili na střelby schopné. Podle odborníků se z expanzních zbraní může během pěti minut stát opět zbraň schopná zabíjet. Švédský rozhlas informoval o případu 26letého muže z Malmö, který na Slovensku nakoupil až 150 expanzních zbraní. Následně je upravil tak, aby z nich šlo střílet ostrými náboji, a prodal je zločineckým gangům. Redaktor švédského rozhlasu koupil na Slovensku za 430 eur (11 600 Kč) rumunskou verzi samopalu Kalašnikov. Po malých úpravách se z expanzní zbraně stal smrtící nástroj.Mluvčí slovenské policie Michal Slivka potvrdil, že do prvního července 2015 se expanzní zbraně daly koupit na internetu. Od tohoto data začala platit novela zákona o zbraních a střelivu, která prodej expanzních zbraní na internetu znemožnila.Impulzem ke změně zákona byl lednový útok teroristů v Paříži, při němž byly použity upravené expanzní zbraně pocházející ze Slovenska. Francouzská policie požádala slovenské kolegy, aby identifikovali původ zbraní, které byly použity při lednových teroristických útocích v Paříži. Slovenští vyšetřovatelé proto kontrolovali obchody se zbraněmi a porovnávali sériová čísla. Zjistili, že zbraně měly být prodány na Slovensku legálním způsobem v obchodě s vyřazenými zbraněmi. Následně byly vyvezeny do Belgie a odtud do Francie, kde se dostaly do rukou teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám