Hlavní obsah

Fotky mrtvého Svobody možná prodal policista

Právo, ČTK, Petr Blahuš
PRAHA

Policie už začala vyšetřovat, kdo médiím poskytl fotografie zastřeleného skladatele Karla Svobody. Vendula Svobodová v úterý podala v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. Pokud se potvrdí, že snímky vynesl na veřejnost některý z policistů, mohly by mu hrozit až tři roky vězení za zneužití pravomocí veřejného činitele.

Článek

Sérii snímků někdo nabídl deníku Blesk, který je odkoupil a jednu zveřejnil. Podle mluvčí kolínské policie Petry Langmannové se budou zkoumat všechny fotomateriály a přístroje, které policie měla s sebou v Jevanech.

Police od deníku fotografie ve středu získala. "Pokud by se prokázalo, že za věcí stojí policista, budu žádat velice, velice tvrdé tresty," řekl dnes policejní prezident Vladislav Husák. Zároveň ale zdůraznil, že nyní nechce předjímat, že fotografie opravdu unikly od policie.

"Naši technici používají jak analogové, tak digitální fotoaparáty," řekla k tomu Právu Langmannová. Jestliže se prokáže provinění konkrétnímu policistovi, dotyčný podle ní okamžitě u policie skončí. "Nejednalo by se přitom jen o porušení etického kodexu policisty, ale možná i o trestný čin zneužití pravomocí veřejného činitele," dodala mluvčí.

Fotky řeší Inspekce ministra vnitra

Kromě policie se už celou záležitostí zabývá také Inspekce ministra vnitra. "Věc začala vyšetřovat sama z vlastní iniciativy na základě informací, které se objevily v tisku. V tuto chvíli však nemůžeme sdělit žádné další informace," řekla Právu tisková mluvčí vnitra Jana Matějusová. Že by snímky prodal někdo ze středočeské záchranky, její mluvčí Tereza Janečková odmítla. "Naši lidé na místě nefotili, navíc ani neměli čím, protože služební fotoaparáty s sebou ve vozech nemají," řekla mluvčí.

Fotografie mrtvého skladatele Karla Svobody, který byl v neděli nalezen zastřelený na zahradě svého domu v Jevanech, je podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně a současné advokátky Marie Benešové důkazem rostoucí vulgarity ve společnosti.

"Zda došlo neoprávněným způsobem ke zveřejnění fotografií z místa činu ke spáchání trestného činu, by se muselo složitě dokazovat. Ale hyenismus je to v každém případě," sdělila Právu Benešová. Podle ní je pravděpodobné, že fotografie unikly na veřejnost od policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám