Hlavní obsah

Fanoušci Baníku dostali za přepadení vlaku podmínky

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Podmíněné tresty rozdal ve středu soudce Okresního soudu v Ostravě devíti příznivcům fotbalového klubu Baník. Patřili ke skupině, která před rokem vtrhla do vlaku vezoucího příznivce klubu Legia Varšava a napadla zde několik desítek Poláků. Odsouzení měli tu smůli, že se je mezi dalšími útočníky podařilo identifikovat.

Článek

Nočního útoku na ostravském hlavním nádraží se sice účastnilo několik desítek Baníkovců, pouze devět z nich se ale pomocí svědků a náhodně pořízených fotografií podařilo identifikovat tak, aby mohli být odsouzeni.

Nejmladšímu z nich je dvacet let, nejstarší má ročník narození 1974. "Uznal jsem je vinnými z trestného činu výtržnictví. Všichni dostali podmíněné tresty v délce od osmi do dvanácti měsíců. Zkušební dobu jsem stanovil na dobu od jednoho do čtyř let," řekl Právu ostravský soudce Igor Krajdl. Odsouzení se uskutečnilo formou trestního příkazu za zavřenými dveřmi.

S rouškami zaútočili na polské fanoušky

Skupina čtyřiceti až šedesáti maskovaných mužů vtrhla do vagónu rychlíku Chopin, který zastavil na ostravském hlavním nádraží dvě hodiny po půlnoci, a tam začali bezhlavě bít Poláky, kteří cestovali do Vídně na fotbalové utkání. "Zatáhli za tři ruční brzdy a lidově řečené vymlátili vagón," řekl soudce.

Policejní vyšetřování bylo podle něj poměrně komplikované, protože napadení Poláci nechtěli svědčit a ti, kteří byli zranění, dokonce odmítli nabízené lékařské vyšetření. Proto trvalo delší dobu, než se podařilo podezřelé identifikovat.

"Skoro všichni byli oblečeni stejně do černých mikin, na hlavách měli kapuce a na ústech chirurgické roušky," dodal soudce s tím, že i většina obviněných účast na incidentu popírala.

"Hájili se, že se ve dvě hodiny v noci šli pouze projít na nádraží," upřesnil soudce. Rozsudek zatím není pravomocný. Pokud se někdo z odsouzených fanoušků odvolá, bude svoláno standardní hlavní líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám