Hlavní obsah

Fáma o migrantech na Facebooku zůstane bez trestu

Právo, miv
Břeclav

Bez postihu zůstane uživatel sociální sítě, který v době vrcholící nespokojenosti a obav Břeclavanů z migrantů a zřízení tábora poblíž města zveřejnil příspěvek, podle nějž již tábor obývaly tisíce migrantů, a o kus dál vznikal další.

Foto: Novinky

ilustrační foto

Článek

Případ se stal na přelomu srpna a září, v době, kdy v Poštorné započala příprava provizorního tábora pro migranty.

Břeclavané se ve stejnojmenné skupině na Facebooku zlobili, že práce začaly, aniž by jim radnice cokoli řekla. Ve vzrušené debatě se objevil další příspěvek. Podle pisatele mělo být již v Poštorné několik tisíc migrantů a v naprostém utajení začala příprava dalšího tábora na kraji Charvátské Nové Vsi.

Příspěvek naštval i starostu Břeclavi Pavla Dominika (Pro region). „Považuji za naprosto šílené, když někdo napíše, že v Poštorné jsou čtyři tisíce uprchlíků a že bude další stanové město v Charvátské Nové Vsi. Je to lež a nesmysl. Takové masírování veřejnosti nikomu neprospěje,“ reagoval starosta s tím, že město podá trestní oznámení.

„Důvodem byly obavy“

„Případ nakonec začala prověřovat policie ze své iniciativy, protože bylo zapotřebí posoudit, zda se pisatel nedopustil trestného činu,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Autor musel vysvětlovat, co chtěl informací dosáhnout. „Řekl, že jeho cílem rozhodně nebylo šířit nějakou poplašnou zprávu. To neměl v úmyslu,“ dodala mluvčí. „Sdělil, že jeho důvodem byly obavy,“ vyjádřila se pro Právo mluvčí.

Na šetření případu se podíleli policisté z krajského policejního ředitelství, věc ale nakonec odložili s tím, že se nestal trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám