Hlavní obsah

Falešný prodejce dřeva podvedl 160 lidí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústečtí kriminalisté objasnili případ rozsáhlého podvodného prodeje dřeva na internetu. Z podvodu obvinili 37letého muže z Mělnicka, který měl napálit v celém Česku zhruba 160 lidí. Celková škoda dosahuje 1,5 miliónu korun. Obviněnému muži, který už je ve vazbě, hrozí až osm let vězení.

Článek

„Případ je specifický velkým množstvím poškozených a také tím, že pachatel byl důsledný, aby zabránil svému odhalení,“ řekl vrchní komisař ústecké krajské hospodářské kriminálky Petr Kubišta.

Muž se registroval na nabídkovém internetovém serveru pod hlavičkou smyšlené firmy, na poptávku dřeva s nízkou cenou reagoval už jako zástupce skutečné firmy, kterou si vyhlédl. Zájemcům pak posílal zálohové faktury, ti zaplatili ve 160 případech od tří do 52 tisíc korun.

Muž používal přenosný počítač, anonymní SIM kartu a většinou se k internetu připojoval přes veřejně dostupné wi-fi sítě. Falešné účty zřídili najatí lidé, kteří mu i peníze vybírali. Lidé byli vybaveni i legendou, kdyby se náhodou ptala policie.

Pro svou větší bezpečnost používal i prostředníka. Policie ale nikoho z nich neobvinila, protože prý o podvodech nevěděli. „Těžil z toho, že měl předchozí zkušenost z prodeje dřeva, zneužil své znalosti v oboru,“ uvedl Kubišta.

Případ začali šetřit litoměřičtí kriminalisté, kde se objevilo první trestní oznámení. Muž totiž za firmu vystupoval maximálně 14 dní, jakmile obdržel peníze, přestal komunikovat. Z obdobné činnosti byl obviněn už loni a letos na jaře opavskými kriminalisty. Případy se vyšetřují odděleně, spojit je může soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám