Hlavní obsah

Falešný Kavanův asistent vyvázl s podmínkou

Právo, Novinky, Tomáš Urban
PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 odsoudil ve středu Lukáše Kohouta na dva roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem. Kohout se vydával za vedoucího kanceláře poslance ČSSD Jana Kavana a jako takový objednal několikrát letenky a ostrahu na služební cesty pracovníků Poslanecké sněmovny.

Článek

Ti ale nikam nevyjeli, místo nich cestoval sám Kohout a jeho přátelé. U soudu stanulo i pět spoluobviněných. Tři z nich byl zproštěni viny, dva dostali podmínky - pět a šest měsíců. Kohout podle obžaloby způsobil škodu 1,6 miliónu korun.

Vyučeného kuchaře z Varnsdorfu policie začala stíhat už v roce 2003. V médiích přiznal, že se vydával za mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Z titulu této funkce podle jeho slov cestoval do zahraničí za peníze Sněmovny.

Kohout si podle obžaloby objednal za státní peníze let na Srí Lanku i do jiných exotických zemí jako Thajsko, JAR, Maledivy, Tunis, Peru či Kolumbie. Pro údajnou Kavanovu cestu si tehdy zamluvil soukromé tryskové letadlo za 2,5 miliónu korun a ochranku za 100 tisíc korun.

Kavan se u soudu neukázal

Kohout se čtyřmi známými dokonce objednaným letadlem odletěl, ale nedostal povolení k přeletu nad Indií, a tak letadlo přistálo na Kypru, odkud se vrátilo do Prahy. Na otázku, zda si uvědomuje, že se dopustil závažné trestné činnosti, odpověděl: "Závažná nebyla. A škodu uhradím."

Jan Kavan, který měl v kauze svědčit, se k žádnému soudu nedostavil a neposlal ani advokáta. Zřejmě bude muset zaplatit pokutu 30 000 korun. "Předvolání Kavan převzal 7. července a měl dost času, aby si své záležitosti zařídil nebo se soudu omluvil," řekla předsedkyně senátu Dana Šindelářová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám