Hlavní obsah

Falešní ekologové z Olomouce vydírali firmu, chtěli 300 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policie dopadla dva muže z Olomouce, kteří jako jednatelé ekologického sdružení od stavebních firem žádali peníze za to, že nebudou námitkami komplikovat územní řízení. Obvinila je z vydírání. Od firmy na Mostecku muži pod pohrůžkou těžké finanční újmy požadovali 300 000 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kriminalisté ale prošetřují i další případy, při nichž si pachatelé mohli celkem přijít až na 1,2 miliónu korun. Novinářům to ve čtvrtek řekl Jiří Musil z olomoucké policie.

Oba čtyřiatřicetiletí muži založili v roce 2008 fiktivní ekologické občanské sdružení Česká Enviromentální. "V rámci územního řízení při stavebním úřadu v Mostě si vytipovali firmu, kterou následně kontaktovali. Pod záminkou, že si nepodají stížnost do územního řízení, požadovali po firmě finanční dar," uvedl Musil.

Vyhrožovali finanční újmou

Muži firmě vyhrožovali těžkou finanční újmou, v případě prodlužování územního řízení by totiž její měsíční ztráta činila až půl milionu korun. Stavební firma se ale obrátila na policisty a na smluvenou schůzku si pro peníze přišli už muži zákona. Jeden z obviněných skončil ve vazbě, mužům hrozí za vydírání až čtyři roky vězení.

Policisté mají podklady i pro řadu dalších případů. Oba muži v minulosti založili společnosti RVP Public servis a Česká developerská. Vystupovali pod smyšlenými jmény, nejčastěji Novák a Novotný. Od firem žádali dary od 15 000 do 800 000 Kč. Mohli si tak přijít na více než milión korun.

Ekologické aktivity nevyvíjeli

Muži si vytypovávali firmy na internetu a vstupovali s ekologickými námitkami do územních řízení. "Neprokázali jsme, že by někdy vyvíjeli nějaké ekologické aktivity. Ekologické problémy si vycucávali z prstu. Napadali řízení, aniž byli někdy na daném místě," uvedl kriminalista Marcel Chmelina.

Podle něj budou zřejmě další prokázané případy kvalifikovány jako podvod. Vyzývá další poškozené, na něž se jednatelé České Enviromentální obrátili, aby kontaktovali policii. Muži působili po území celé republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám