Hlavní obsah

Falešné obrazy českých mistrů zaplavily galerie a aukční síně

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kapitální úlovek se podařil jihomoravským kriminalistům, kteří dopadli tříčlennou bandu, která vyráběla a prodávala velmi zdařilé padělky obrazů starých mistrů. Podle policistů jde o ojedinělý případ v dějinách české kriminalistiky.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Padělatel totiž na zakázku dokázal věrně napodobit díla mistrů, jakými jsou Jan Zrzavý, Kristián Kodet, Václav Špála, Vojtěch Sedláček, Kamil Lhoták a mnoho dalších, i bez signatury.

"Pachatelé byly zadržení v rámci akce Trojský kůň, které se účastnilo 50 policistů ve čtyřech krajích ČR. Při domovních prohlídkách jsme zajistili 161 obrazů, mezi kterými bylo 22 pláten Jana Zrzavého, 3 Kristiána Kodeta a mnoha dalších žijících i nežijících mistrů. Zatím víme, že nám nejméně 38 obrazů Jana Zrzavého ještě chybí a ty jsou mezi lidmi, kteří si je koupili s tím, že jsou pravé," sdělil šéf týmu kriminalistů Josef Havlíček.

Příliš mnoho originálů

Na podivnou dílnu padělatelů se přišlo tak, že si majitelé obrazů z celé republiky začali stěžovat, že zřejmě nemají originály, ač jim to prodejci tvrdili. Ti totiž také nepoznali, že jim někdo nabízí k prodeji padělané obrazy, které u některých malířů nikdo neznal. Pátrání navíc stěžoval fakt, že aukce jsou anonymní a nikdo nesdělujte jméno vydražitelů a mnohdy ani jméno toho, kdo obraz do prodeje dal.

Hlavou bandy byl muž, který ke svému záměru sehnal malíře, který dokázal namalovat to, co od něj ostatní chtěli. Obrazy pak putovaly do galerií a na aukce uměleckých děl, kde nikdo nic nepoznal.

Například obrazy Jana Zrzavého byly signované tak, jak je mistr v různých obdobích podepisoval. Takže některé obrazy mají podpis Jan Zrzavý a některé Jan Zerzavý. Všechna díla vznikala v období od loňského září do letošního května.

"Zjistili jsme, že obrazy Jana Zrzavého byly na prodej za 600 až 650 tisíc korun, přitom malíř dostával od svých kompliců od 5 do 15 tisíc korun. Některé obrazy stihl udělat za jeden den a některé mu trvaly až 3 dny. Celkem si pachatelé přišli na podvodech s padělky na téměř 6 miliónů a malíř dostal 600 tisíc korun," uvedl policejní komisař Antonín Procházka.

Padělky hledají ve sbírkách

Policisté nyní pátrají po galeriích a soukromých sbírkách, kde by se padělané obrazy mohly objevit, aniž by to majitelé věděli, protože plátna koupili legální cestou.

Dva hlavní pachatelé jsou stíhaní pro podvod, za což jim hrozí až 12 let vězení. Šikovného malíře policie stíhá pro porušování autorského práva, za což mu hrozí vězení do pěti let.

Policie se obrací na čtenáře, kteří si koupili v období od loňského září do letošního května obraz některého ze starých mistrů, aby se obrátili na kriminalisty v Brně. Je jim možné zavolat na telefon 724081754 nebo na e-mailovou adresu zrbrn@mvcr.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám