Hlavní obsah

Falešná zpráva od lékaře měla zbavit opilého řidiče viny

Právo, Patrik Biskup

Raději mlčel, než aby vysvětlil, za jakých okolností vystavil potvrzení o vyšetření pacientky, kterou vůbec neviděl. „Svojí výpovědí bych si mohl přivodit trestní stíhání,“ řekl ve středu před domažlickým soudem klatovský chirurg Jaromír Vondrů (65).

Foto: Právo

Lékař Jaromír Vondrů před soudem

Článek

Lékařskou zprávu totiž napsal na žádost svého známého Jiřího Najnara (62), který ji pak použil ve snaze vyhnout se postihu za řízení pod vlivem alkoholu.

Najnara soud za zneužití falešné lékařské zprávy potrestal pokutou 10 tisíc korun, Vondrů stál před soudem jen jako svědek. Případ ale bude řešit Česká lékařská komora, která už s ním zahájila disciplinární řízení.

Vše se točí kolem silniční kontroly loni v listopadu, při které zootechnik Najnar nadýchal 1,4 promile alkoholu. Později tvrdil, že spolujezdkyni, která s ním tehdy ve vozidle jela, vezl k lékaři po úrazu v kravíně.

Jako důkaz předložil policistům zmiňovanou zprávu, podle které bylo nutné ženě poskytnout ošetření. Dokument obsahoval i popis zranění, které měla utrpět. Ve skutečnosti ale žádné zdravotní potíže neměla.

Podle soudce Jana Švíglera obžalovaný sice nic nepadělal, ale chybu udělal v tom, že lékařskou zprávu, o níž věděl, že není pravdivá, odnesl na policii, aby se zachránil. „Kdyby se k tomu od začátku postavil čelem a nepokoušel se tady vypouštět kouřovou clonu v podobě lékařské zprávy, tak už má postih dávno vyřízený a nemusel tady řešit tyto problémy,“ uzavřel Švígler.

Reklama

Výběr článků

Načítám