Hlavní obsah

Exšéfa ÚOOZ Šlachtu prověřuje policie kvůli úniku informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalého šéfa protimafiánského útvaru policie Roberta Šlachtu prověřuje policie kvůli možnému úniku informací v knize, kterou sepsal s novinářem Josefem Klímou. Informoval o tom ve čtvrtek server Česká justice s odkazem na vyjádření ministra vnitra.

Obal knihy

Článek

Šlachtu prověřuje policie kvůli knize Třicet let pod přísahou. Podle serveru to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček.

Server uvedl, že Hamáček prověřování potvrdil v odpovědi na interpelaci poslance Pavla Žáčka (ODS). Ten se ptal, jaký je názor ministra na publikování informací, s nimiž se Šlachta coby plukovník ve vedoucí pozici seznámil během své práce u policie.

Robert Šlachta: Řekli, že můžu zůstat, ale musím mlčet

Domácí

Hamáček s vydáváním knih bývalých vysoce postavených policistů nesouhlasí, když prezentují konkrétní a neveřejné informace z vyšetřování. „V takových případech se tito bývalí příslušníci policie pochopitelně vystavují riziku, více či méně vědomě, že se jejich počínání dostane na hranu zákona,“ citoval server Hamáčkovu odpověď Žáčkovi.

„Mohu vás ujistit, že policie prověřuje, zda postup protagonisty publikace je, či není v rozporu se zákonem. V případě, že dospěje k názoru, že došlo k porušení zákona, bude věc postoupena příslušnému orgánu,“ citoval server Hamáčka.

Robert Šlachta před lety šéfoval Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, po reorganizaci policie odešel dělat náměstka na Celní správu. Od policie loni nakonec definitivně po 28 letech služby odešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám