Hlavní obsah

Exšéf policie v Libereckém kraji popírá obvinění, mluví o manipulaci se spisem

Liberec
Aktualizováno

Za spiknutí označuje bývalý ředitel liberecké policie Miroslav Dvořák obvinění z pěti trestných činů. V odvolacím řízení u Krajského soudu v Liberci ve čtvrtek poukázal na procesní chyby a údajné manipulace se spisem. Dvořák své námitky popisoval soudnímu senátu skoro čtyři hodiny. Nezákonné jednání odmítá. Další líčení bude příští čtvrtek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Miroslav Dvořák u soudu

Článek

Nejvážnějším obviněním proti Dvořákovi je, že přijal čtvrtmilionový úplatek v souvislosti s projektem na umisťování radarů pro měření rychlosti u škol v Libereckém kraji. "Nikdy jsem si neřekl nikomu o úplatek a nikdo mi nic nenabídl," prohlásil Dvořák. Podle něj se obžaloba opírá o telefonní hovor, který neexistuje. Dokázat to chce i výpisem hovorů, který předložil senátu.

Podle Dvořáka nebyl proces u Okresního soudu v Liberci, kde byl potrestán čtyřmi roky nepodmíněně, spravedlivý. "Oslovilo mě poté přes třicet lidí, kteří mi řekli, že chtěli vypovídat, ale nebylo jim to umožněno a že bylo manipulováno s jejich výslechy," prohlásil. Osobně si prý také zkontroloval všechny přepisy odposlechů, podle něj bylo s některými důležitými nahrávkami manipulováno nebo přepisy hrubě neodpovídají skutečnosti.

Na některé chyby prý upozornil i někdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, výsledkem ale podle něj bylo, že se pouze opravily ve spise. To prý Dvořák zjistil až při další kontrole spisu. Dvořák také důrazně odmítá, že by si ponechal dar 100 tisíc korun určený pro libereckou pobočku mezinárodního policejního sdružení IPA.

Služební vozy pro přepravu piva

Podle Dvořáka byly peníze určené na připravovanou propagační akci policie, na kterou mu odmítlo vedení v Ústí nad Labem dát peníze. Dvořák prý pro akci sehnal sponzory a přes sdružení se měly peníze jen formálně převést. Pravost svých slov dokládá fakturami.

Bývalý policejní ředitel čelí i obvinění, že používal služební vozy pro soukromé potřeby - přepravu piva nebo stavebního materiálu. Podle obžaloby také využíval pracovníky údržby z ekonomického odboru policie při stavebních pracích na svém domě a v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech. I to Dvořák rezolutně odmítá. "Z pozitivních věcí se stala věc negativní," řekl.

Podle svých slov je obviněný za to, že vlastní stavební materiál daroval policii a pracovníci údržby ho jen odvezli. Nijak se prý neangažoval při smazání dopravního přestupku, jehož se dopustil někdejší hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Ničeho protiprávního se podle svých slov nedopustil ani při zjišťování, zda není proti Seppovi vedeno trestní stíhání kvůli podvodům.

Komplot měla podle Dvořáka odstartovat informace, že by se mohl stát šéfem policejního ředitelství tehdy ještě společného současně pro Ústecký a Liberecký kraj. „Tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS) mi nabídl funkci krajského ředitele. Dal mi polibek smrti. Od té se začaly dít věci, které mi změnily život. Mohlo se stát, že pak možná budu policejní prezident a někdo z toho měl strach,“ popsal svou teorii Dvořák a připomněl, že Langrovu nabídku odmítl.

Expolicista mluví o komplotu

Dvořák odmítá také obvinění, že si nechal zjistit pro soukromé účely, komu patří některá telefonní čísla. Podle něj se jednalo o provokaci, kdy někdo poslal dvě SMS zprávy dvěma různým lidem, že má poměr s jednou zaměstnankyní ředitelství. "Nikdo nemá právo šířit nepravdy," uvedl Dvořák. Svému podřízenému prý pouze předal telefonní čísla a řekl, že se z nich páchá trestná činnost, aby to prověřil.

Tento skutek podle Dvořáka potvrzuje verzi o komplotu proti němu. "Proč žádné další esemesky nepřišly? Je to jednoduchý, protože věděli, že na tom Kučera (bývalý vedoucí oddělení obecné kriminality a další z obviněných) pracuje," uvedl bývalý liberecký policejní ředitel. Dvořáka policejní inspekce zatkla v únoru 2009 v budově okresního ředitelství. Spolu s ním jsou obžalováni další tři jeho bývalí podřízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám