Hlavní obsah

Exředitel ROP Severozápad si odsedí pět let, potvrdil soud

Brno

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz si za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele odpyká pět let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. S dovoláními neuspěli ani komplici Roman Švec a Ukrajinec Vladislav Hleba.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz u ústeckého krajského soudu.

Článek

Justice podle Nejvyššího soudu provedla řádné dokazování a patřičně zohlednila všechny námitky obžalovaných. Proto soud dovolání podle mluvčího Petra Knötiga odmítl jako zjevně neopodstatněné. Kušnierz má ještě možnost podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Ústecký krajský soud Kušnierzovi původně vyměřil 7,5 roku ve vězení. Odvolací senát verdikt zmírnil, potvrdil však pokutu 750 tisíc korun i zákaz pracovat s evropskými dotacemi na 5,5 roku.

Kušnierz chtěl prostřednictvím tří kamarádů po uchazečích o dotace provize z přidělených peněz. Celkem požadovali minimálně 1,7 miliónu korun a velkou část skutečně převzali. Kušnierz od počátku vinu popíral. Ostatní aktéři případu vyvázli s podmíněnými tresty.

Vyšetřování tří projektů  

Policie konkrétně prošetřovala tři projekty – rodinný hotel pod Třeboňským kopcem na Karlovarsku s dotací asi 12 miliónů korun, chomutovský Penzión Villa Mannesman s nepřidělenou dotací 15 miliónů a rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích. Podle soudů se podařilo bezpečně prokázat, že ve všech třech případech Kušnierz a jeho tři komplici skutečně inkasovali peníze.

Zmírnění trestu pro Kušnierze odvolací soud zdůvodnil nepřiměřenou přísností původního verdiktu. Kušnierz spolu s dalšími lidmi figuruje také v kauze machinací s dotacemi v ROP Severozápad. Úřad údajně namísto losování přímo dosazoval konkrétní externí hodnotitele projektů. Skupina obžalovaných prý takto ovlivnila dotace za více než 1,4 miliardy korun, ROP Severozápad nakonec proplatil 922 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám