Hlavní obsah

Exředitel brněnské ČOI byl odsouzen za korupci

BRNO

Soud v Brně uznal bývalého ředitele brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) Petra Ventrubu vinným z korupce. Prý si řekl o úplatek 100 000 korun. Soud mu uložil trest 12 měsíců vězení s odkladem na tři roky a peněžitý trest 100 000 korun.

Článek

Ventruba si měl říct o úplatek za to, aby povolil podnikat v restauraci, která je v budově ČOI a kterou úřad pronajímá.

Soud Ventrubovi kromě ročního vězení s odkladem na tři roky a stotisícové pokuty také zakázal pracovat příští tři roky ve státní správě.

Částku napsal na lístek se slovy "rozumíme si"

O úplatek požádal Ventruba podle soudu v únoru 2005. Ve své kanceláři tehdy jednal s Dušanem Pivoňkou, který v budově inspekce provozoval restauraci, ale chtěl ji prodat. Žádal proto, aby nájemní smlouva mohla přejít na jeho nástupce. Ventruba to zpočátku odmítal, pak naznačil, že by to šlo zařídit. Na lístek přitom napsal částku 100 000 a podal ji Pivoňkovi se slovy "rozumíme si".

Soudce Jaroslav Chochola v odůvodnění rozsudku řekl, že praxe na obchodní inspekci za Ventruby připomínala časy totality. Mezi vedoucími pracovníky podle něj panovalo přítelíčkování a Ventruba si mohl být jistý, že co navrhne ohledně nájmu restaurace, mu vedení v Praze schválí. Tyto poměry prý prokázaly odposlechy.

Jako důkazy vzal soud kromě odposlechů výpovědi Dušana Pivoňky a jeho bratra i listinné důkazy. Naopak svědci, kteří vypovídali ve prospěch obhajoby, soud nepřesvědčili.

Ventruba se proti rozhodnutí odvolal

Rozhodnutí soudu přivítal státní zástupce Arne Nekula. Novinářům řekl, že nebezpečnost podobného jednání je vysoká a podle jeho názoru existuje v obdobných případech prostor pro zvýšení trestů, to je však na legislativcích. Nekula také ocenil, že Pivoňka oznámil policistům případ relativně brzo a vyšetřovatelé pak mohli zavčas reagovat.

Ventruba nechtěl rozsudek komentovat, na dotaz novinářů pouze zopakoval, že se odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám