Hlavní obsah

Expolicistovi, který se zapletl s vyděrači, hrozí sedm let vězení

Právo, Petr Kozelka

Martin Foltýn získal jako elitní policista přes padesát vyznamenání. Zúčastnil se mimo jiné mise v Jugoslávii, zakládal speciální oddělení policie. Po odchodu od policie se ale zapletl s vyděrači, teď pro něj státní zástupkyně požaduje sedm let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Foltýn (vpravo) a Roman Motičák před brněnským krajským soudem.

Článek

Jako policista byl Foltýn v Jugoslávii na tajné misi, v Brně byl u zrodu speciálního oddělení policie, při misi OSN v Libérii jen s teleskopickým obuškem v ruce zabil dva bandity, kteří jej přepadli. Pak byl křivě obviněn a znechucený od policie odešel. Následoval pád na dno, kdy se přimotal k vyděračské skupině.

Už téměř šest let se vleče soudní projednávání kauzy vydírání veterináře z Vysočiny, na kterém se měl podílet právě i Foltýn. Zásahová jednotka ho zadržela v roce 2011 těsně poté, co dveře u domu oběti podle vyšetřovatelů polil hořlavinou a zapálil je.

Teď soud projednával odvolání proti verdiktu okresního soudu v Jihlavě, který potrestal Foltýna pěti lety vězení, zkušeného jedenáctkrát trestaného kriminálníka Romana Motičáka osmi lety a třetího obviněného Zdeňka Zapletala podmínkou. Všichni tři mají také společně zaplatit rodině vydíraného veterináře milión korun. Byl to už čtvrtý rozsudek, předchozí tři vždy odvolací soud zrušil.

„Trest pro obžalovaného Foltýna je příliš nízký. Je to velmi rafinovaný pachatel a při jeho jednání mohlo dojít k fatálním důsledkům,“ prohlásila při jednání státní zástupkyně.

„V případu Foltýn jde o ukázkový případ veteránského syndromu. Byl jedním z nejvíce vyznamenaných policistů, nikdy nebyl školen k tomu, aby sám něco plánoval,“ oponoval Foltýnův obhájce Radek Ondruš na to, že expolicista podle něj jen dělal, co mu jiní řekli.

Falešné obvinění

Foltýn od policejního sboru odešel poté, co byl falešně obviněn z podpory nacismu a držení dětského porna.

„Jako mimořádně nebezpečného ho tehdy zatýkala URNA, přitom šlo o to, že jako člen spolku vojenské historie měl doma německou uniformu a knížky z období druhé světové války. Neměl ani žádné dětské porno. Nedošlo ani k zahájení trestního stíhání,“ upozornil Ondruš.

„Práce u policie pro mne byla vším, avšak jsem natolik zklamaný, že o návratu neuvažuji,“ řekl před několika lety po svém odchodu od policie Právu sám Martin Foltýn.

Rozhodnutí brněnského soudu je zatím ve hvězdách, po vyslechnutí argumentů všech stran si dali soudci čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám