Hlavní obsah

Exploze v plnírně plynů v Turnově: Jeden mrtvý, nejméně pět zraněných

Právo, Novinky, lž, ok
Turnov
Aktualizováno

V průmyslovém areálu na Vesecku v Turnově na Semilsku ve čtvrtek ráno ve firmě Agba explodoval plyn. Nejméně pět lidí se zranilo, jeden člověk zemřel. Podle svědků starší žena. Exploze nastala v plnírně technických plynů, kde pravděpodobně vybuchl isobutan. Hasičům práci komplikují výbuchy propan-butanových lahví.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch a požár v TurnověVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Policie se o výbuchu dozvěděla v 7:45 hod. „Bohužel hasiči z objektu před polednem vynesli jednu pohřešovanou osobu mrtvou. Dva lidé s popáleninami měli zasažené i dýchací cesty a byli transportováni vrtulníkem do nemocnice na pražských Vinohradech. Žena byla přepravena vrtulníkem do Liberce,” řekl Právu Petr Matějíčka z krajské zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje s tím, že jednoho člověka záchranáři resuscitovali.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Požár v areálu firmy v Turnově

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hasiči však měli podezření na přítomnost dalších osob v zasaženém objektu, a proto pokračovali v prohledávání budovy. „Byli nalezeni další dva lidé. Ti jsou zraněni pravděpodobně lehce,” dodal Matějíčka. Podle něj jsou již všichni zaměstnanci venku, ale záchranáři přesto zůstávají na místě, kdyby došlo ke zranění zasahujících hasičů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Požár v areálu firmy v Turnově

„Letecky k nám zatím převezli jednoho pacienta. Preventivně jsme přerušili operační program, protože jsme dostali informaci, že dva lidé se stále pohřešují,“ řekla Novinkám mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná.

Díly pro auta

Jak uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová, na místě zasahuje devět jednotek. „Podle prvních informací explodoval isobutan. Objekt je silně zakouřený a zásah je komplikovaný, protože uvnitř jsou propan-butanové lahve,“ řekla Novinkám Štrauchová.

Foto: Novinky

Hasiči pří zásahu a areálu objektu

Hasiči zároveň informovali, že do ovzduší neunikly žádné nebezpečné látky, ale lidem přesto doporučují, aby nevětrali a nevycházeli i domu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Požár v areálu firmy v Turnově

Výbuch se ozval ve firmě Agba, která se specializuje na výrobu automobilových dílů. Isobutan se používá zejména jako chladivo v lednicích nebo jako hnací plyn ve sprejích. Používá se rovněž při výrobě plastových a pryžových hmot. Je extrémně hořlavý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám