Hlavní obsah

Expertu z případu Srba kdosi ukradl počítač a diskety

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neznámí pachatelé se loni v prosinci pokusili nadvakrát vykrást počítačová data z kanceláře pražského znalce v oboru psychologie Slavomila Hubálka, který vypracoval také znalecké posudky na obžalované v případu nájemní vraždy novinářky Sabiny Slonkové. První pokus se jim nezdařil, při druhém si odnesli počítače a diskety.

Foto: Luboš Andrejko

Radnice v Bělé

Článek

"Poprvé se neznámí pachatelé snažili získat z databáze počítače znalce Hubálka loni v noci z 8. na 9. prosince vše o bývalém generálním sekretáři ministerstva zahraničí Karlu Srbovi a prachatické podnikatelce Evě Tomšovicové, kteří čelí obžalobě z přípravy nájemné vraždy novinářky a obvinění z úplatkářství. Neuspěli. Při druhém pokusu v noci z 29. na 30. prosince vnikli do znalcovy kanceláře a odnesli tři počítače a všechny zálohovací diskety," řekl dnes deníku Právo policista seznámený s případem.

Uvedl, že v kauze nájemní vraždy novinářky je vykradení kanceláře znalce Hubálka již pátým případem. "Kromě Vladimíra Jiřeny, který je advokátem Tomšovicové, to byli v souvislosti s kauzou nájemní vraždy ještě tři další lidé," dodal.

Kradli profesionálové

Hubálek sdělení policisty potvrdil s tím, že pokus o zkopírování souborů v jeho počítači zjistil a ohlásil policii loni 9. prosince. "Nezaznamenali jsme žádné poškození dveří. Budovou se pohyboval někdo, kdo je zručný v odemykání zámků. I druhé vykradení podle mého názoru provedli v noci z 29. na 30. prosince profesionálové. V tu noc však vylomili dveře od mé kanceláře. Podle odborných expertů a policistů to učinili dodatečně. Všechny ostatní uzamčené dveře v budově na cestě k mé kanceláři nepoškodili. Jednoduše si je odemkli," řekl Hubálek.

Dodal, že neznámí pachatelé využili při druhém pokusu toho, že budovu, ve které je znalcova kancelář, od čtyř hodin odpoledne v neděli 29. prosince do sedmi hodin ráno v pondělí 30. prosince nikdo nestřežil. "Pachatelé přišli a odešli dveřmi. Okna v budově byla zavřená," dodal Hubálek, jehož kancelář se nachází v prvním patře.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková řekla, že se ke sdělení znalce Hubálka a dalším informacím Práva nevyjádří. "Vyšetřování uvedené krádeže vloupáním teprve začalo. Kriminalisté na základě stop a dalších poznatků nyní prověřují několik vyšetřovacích verzí. Více nelze sdělit," odpověděla mluvčí. Advokát Vít Široký, který obhajuje obžalovaného Srbu, byl zprávami o vykrádání kanceláří osob spojených s vyšetřováním přípravy nájemné vraždy a úplatkářství překvapen. "Říkáte, že policie již zaznamenala pět případů? O žádném nevím. Udivuje mě, že policie tyto zprávy začala předávat médiím deset týdnů před zahájením soudního líčení v kauze údajné přípravy nájemné vraždy novinářky," komentoval případy vykrádání advokát.

Případ vyšetřují pražští kriminalisté a policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám