Hlavní obsah

Exministryně Součková je nevinná, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 2 osvobodil v pondělí bývalou ministryni zdravotnictví Marii Součkovou v kauze Diag Human. Podle obžaloby uzavřela nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Nováčkem. Soud dospěl k závěru, že se Součková při uzavření smlouvy mezi ministerstvem a firmou nedopustila trestné činnosti.

Článek

Součkové hrozilo vězení od tří do deseti let. Státní zástupce Kamil Švec požadoval uložení trestu na spodní hranici trestní sazby. Součková se do problémů se zákonem dostala v souvislosti s uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem.

Ten měl poskytovat ministerstvu právní pomoc ve sporu s firmou Diag Human, která obchoduje s krevní plazmou. Žalobce požadoval, aby soud uznal bývalou ministryni vinnou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Současně navrhl, aby jí soud uložil náhradu škody ve výši deseti miliónů korun.

Součková po obvinění vystoupila z řad ČSSD. Hovořila o politickém podtextu kauzy a obžalobu odmítala. Současně tvrdila, že smlouva s odměnami v řádu miliónech pro právníka je zfalšovaná. Znalci však uvedli, že se smlouvou nikdo nemanipuloval. K dispozici přitom měli dokument, který má soud k dispozici od právníka Nováčka. Na ministerstvu se totiž smlouva ztratila.

Podle obžaloby pověřila Součková Nováčka zastupováním státu bez výběrového řízení. To je údajně v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Žalobce kladl Součkové za vinu i to, že Nováčka pověřila zastupováním státu přesto, že ze zákona byla údajně povinna předat případ Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Související témata:

Související články

Exministryně Součková půjde před soud

Bývalá ministryně zdravotnictví bude muset soudu vysvětlit okolnosti kauzy Diag Human. Státní zástupce na ni totiž v úterý v souvislosti s tímto případem podal...

Stát už nebude mlčet o Diag Human

Kabinet se ve středu rozhodl zrušit mlčenlivost státních úřadů ohledně kauzy Diag Human. Paroubkova vláda tak vyhověla přání ministra zdravotnictví Davida...

Výběr článků

Načítám