Hlavní obsah

Exministr zemědělství Fuksa se odškodnění za trestní stíhání zatím nedočkal

Novinky, bad
Praha

Bývalý ministr zemědělství a exposlanec za ODS Ivan Fuksa, který požaduje od státu čtyři milióny korun jako odškodné za stíhání a vazbu v kauze politických trafik, si na svou finanční satisfakci musí ještě počkat. U Obvodního soudu pro Prahu 2 se v pondělí probíraly listinné důkazy a jednání bylo odročeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Velkou část jednání zabralo předčítání novinových titulků článků, kterými chce Fuksa doložit újmu, jež mu trestní stíhání způsobilo. Zejména mu vadí „házení do jednoho balíku” s osobami jako je Ivo Rittig a Roman Janoušek. Fuksa by se také rád dočkal navrácení svého zeleného diáře s osobními poznámkami, který mu byl policií během jeho zadržení v červnu 2013 zabaven a dosud ho nedostal zpět.

Samosoudce Zdeněk Douděra vzápětí jednání odročil na polovinu února pro doplnění a upřesnění důkazů, týkající se hlavně přesného vyčíslení právních úkonů v rámci jeho trestního stíhání.

Milióny jako nemajetková újma

Fuksa podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti poté, co jeho stíhání v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) zastavil Nejvyšší soud vzhledem k jeho imunitě. Stejně jako jeho bývalí kolegové z parlamentu, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř, požaduje Fuksa čtyři milióny korun jako odškodné za zrušené trestní stíhání a vazbu.

Velkou část požadované částky Fuksa nárokuje jako nemajetkovou újmu. Na zhruba půl miliónu ho prý přišla obhajoba v kauze a 300 tisíc chtěl jako náhradu ušlé mzdy.

Ministerstvo nárok odmítá

Ministerstvo spravedlnosti uznalo jako nutné výdaje na advokáty pouze polovinu ze zmíněné částky, jakékoliv platby ale i tak odmítá s tím, že poslanci na odškodné nemají nárok.

„Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedlo již dříve ministerstvo. Obhájci všech tří bývalých poslanců označili toto odůvodnění za absurdní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám