Hlavní obsah

Exministr kultury Balvín dostal za uplácení podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr kultury a někdejší generální ředitel České televize Jiří Balvín dostal za napomáhání k uplácení v kauze prodeje zámku v Přerově nad Labem desetiměsíční trest s odkladem na dva a půl roku. Současně má zaplatit 240 tisíc korun. Nově o tom v pondělí rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, který Balvína loni na jaře obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín

Článek

Stejný trest dostali i Balvínovi spoluobžalovaní – bývalý náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica. Ten chtěl podle obžaloby uspět ve výběrovém řízení ohledně zámku v Přerově nad Labem, který vlastnil Český rozhlas a nabízel ho k prodeji. Předal proto podle spisu před dvěma lety svému dlouholetému příteli Balvínovi obálku s částkou 250 tisíc korun.

Balvín podle vyšetřovatelů předal peníze Koliandrovi, který částku rozdělil. Polovinu si nechal a druhou předal tehdejšímu generálnímu řediteli Českého rozhlasu Peteru Duhanovi s tím, že pokud Hnilica ve výběrovém řízení uspěje, dostane druhou půlku. Duhan peníze uložil do trezoru a asi po týdnu to oznámil policii.

Rozhodnout jinak

Obvodní soud už jednou všechny tři muže obžaloby zprostil s tím, že k usvědčení chyběly důkazy. Odvolací soud ale před půl rokem zprošťující verdikt zrušil a nařídil prvoinstančnímu soudu znovu rozhodnout. „Poprvé se mi stalo, že odvolací soud mě zavázal k tomu, abych rozhodla, aniž by vyslovil jakýkoliv právní názor,“ podotkla v pondělí soudkyně Hana Chaloupková.

Mám za to, že důkazy nasvědčují tomu, že došlo ke spáchání činu, popsaném obžalobou
Petr Boš, státní zástupce

Nad tím se pozastavili i Balvínův obhájce Tomáš Sokol a Koliandrův právní zástupce Marek Nespala. „Odvolací soud nevyslovil žádný právní názor, který by vedl k doplnění dokazování, ale ukládá nalézacímu soudu, aby dospěl k novému závěru,“ prohlásil v závěrečné řeči Sokol s tím, že je to v rozporu s trestním řádem.

„Není zde (v usnesení městského soudu) závazný právní názor,“ přitakal mu Nespala.

Státní zástupce Petr Boš v závěrečné řeči, stejně jako při předchozím jednání, trval na vině všech obžalovaných. „Mám za to, že důkazy nasvědčují tomu, že došlo ke spáchání činu popsaného obžalobou,“ uvedl Boš s tím, že je podle jeho názoru na místě všem uložit výchovný trest.

Zámek v Přerově nad Labem nakonec zůstal ve vlastnictví Českého rozhlasu. Kvůli policejnímu vyšetřování se výběrové řízení zastavilo. Duhan na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu rezignoval v listopadu 2015, před rokem ho nahradil René Zavoral.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám