Hlavní obsah

Exmanžela bodla třiadvacetkrát, do vězení půjde na sedm let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Třiatřicetiletá Eva Hvižďová z Přimdy na Tachovsku loni v říjnu svého bývalého manžela nejdřív uspala a pak mu zasadila třiadvacet bodných ran nožem. Před soudem vypověděla, že se ho chtěla zbavit, protože ji týral. Muž útok přežil. Krajský soud v Plzni ženu ve čtvrtek poslal na sedm let do věznice s ostrahou za pokus o vraždu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaná byla rozhodnuta muže usmrtit. Jednala plánovitě s úmyslem partnerovi fatálně ublížit. Při útoku měla rozpoznávací schopnosti zcela zachované,“ řekl předseda soudního senátu Přemysl Špicar.

Evě Hvižďové hrozilo až dvacet let vězení, soud ale při stanovení trestu přihlédl k její dosavadní bezúhonnosti, projevené lítosti a přiznání. „Dále jsme vzali v úvahu, že poškozený nemá žádné trvalé zdravotní následky,“ dodal soudce.

Obžalovaná před soudem uvedla, že svého partnera chtěla zabít už v minulosti, ale nikdy k tomu nenašla odvahu. „Byl na mě hrubý, fyzicky mě napadal,“  vysvětlovala motiv.

Osudný den partnerovi nasypala do piva prášky na spaní. „Předtím jsme se pohádali. Křičel na mě, že jsem hysterka a že děti budou po mně. To se mě dotklo a definitivně  ve mně zlomilo. Dala jsem mu do piva diazepam, aby usnul. Sama jsem se také opila. Když se začal probírat, bodla jsem ho do zad pod lopatku. Po té ráně vyskočil z postele a šel proti mně. Bála jsem se, co udělá. Tak jsem znovu použila nůž. Dál si toho už moc nepamatuju. Jen vím, že když z domu odešel, volala jsem záchranku,“ popisovala žena dramatické okamžiky.

Zraněný hledal pomoc

Nahý a celý od krve došel pobodaný muž do baru místního motelu Modrá laguna. Hned za dveřmi se mu podlomila kolena a jako podťatý se skácel na zem. „Manželka mě ve spánku pobodala, zachraňte děti,“ stačil ještě hlesnout a pak zkolaboval.

Žena u soudu dále uvedla, že se brali po měsíci známosti. „Narodila se nám dvojčata. Po třech letech jsme se rozvedli, protože byl agresivní. Když se opil, tak mě mlátil,“ popisovala.

Když od muže odešla, trávila nějaký čas v azylových domech. „Časem se mi po manželovi začalo stýskat, nebyla jsem na tom dobře ani finančně. Tak jsem se k němu vrátila. Věřila jsem, že se to spraví,“ prohlásila před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám