Hlavní obsah

Exemplární trest za telefonát o bombě na soudu: Čtyři roky natvrdo

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Teď by měli zpozornět všichni, kteří se, ať už z jakékoliv pohnutky, chystají anonymní hrozbou bombového útoku vyvolat chaos na veřejných institucích. Stačí jediný telefonát a odhalený vtipálek může několik let zpytovat svědomí za mřížemi.

Foto: Mapy.cz

Krajský soud v Plzni

Článek

To je případ Štěpána Palečka z Plzně, který před dvěma lety nahlásil přes tísňovou linku uložení nástražného výbušného systému na zdejší krajský soud. A ten ho za to také exemplárně potrestal: čtyři roky vězení a k tomu ještě musí zaplatit náhradu škody více než sto tisíc korun.

Jde o nejvyšší postih, který za přečin šíření poplašné zprávy doposud u nás padl. Rozsudek je pravomocný, krajský soud rozhodoval už v rámci odvolacího řízení. „Při úvaze o výši trestu přihlédl soud jak k charakteru poplašné zprávy, tak i k charakteru instituce, proti které mířila,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Plzni David Unger.

Objekt procházel několik hodin pyrotechnik se speciálně cvičeným psem.
mluvčí policie

Podle něj s ohledem na všechny okolnosti bylo namístě uložit takový trest, který je na samé horní hranici trestní sazby. „Tady je dán signál, že veřejné instituce si zaslouží patřičnou ochranu,“ upozornil Unger.

Devětatřicetiletý muž uskutečnil výhrůžku v den, kdy se u soudu mělo konat jednání v trestní věci jeho družky. „Jen jsem chtěl, aby neproběhlo,“ vysvětlil Paleček svůj motiv. Policisté tehdy evakuovali všechny lidi z budovy a uzavřeli celou ulici.

„Jednalo se o dvě stovky osob. Objekt procházel několik hodin pyrotechnik se speciálně cvičeným psem na vyhledávání výbušnin,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Tresty jsou vysoké

Kvůli prohlídce justičního paláce se řada jednání musela přerušit a odročit. „To všechno stojí stát zase další výdaje,“ upozornil Unger.

Paleček dostal o půl roku vyšší trest než například bombový vyděrač Karel Hájek, který opakovaně vyhrožoval výbuchem náloží v prostředcích plzeňské městské hromadné dopravy a požadoval patnáctimiliónové výkupné.

Nejznámějším českým bombovým vyděračem je Ondřej Staněk. Ten v roce 2003 nastražil funkční bombu na jeden ze železničních mostů v Olomouci a hrozil explozí na dalších místech s velkou koncentrací lidí. Ve vyděračských dopisech žádal deset miliónů korun, které mu policie shodila z vrtulníku. Kvůli obavám, že by mohl být dopaden, si ale peníze nakonec nevyzvedl. Po 11 letech se sám přišel udat na policii, soud ho potrestal pětiletým žalářem. [celá zpráva]

Anketa

Čtyři roky natvrdo za nahlášení bomby na soudu jsou:
Přehnané
15,4 %
Adekvátní
70,6 %
Stále málo
14 %
Celkem hlasovalo 2500 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám