Hlavní obsah

Exdetektiv Komárek mluvil o brutálním úniku informací. GIBS navhrhuje obžalobu

Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat bývalého detektiva Jiřího Komárka. Měl se jej dopustit tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

Komárkovi hrozí rok až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Vyplývá to z informací, které v úterý poskytl dozorující státní zástupce Pavel Prygl.

GIBS zahájila trestní stíhání někdejšího příslušníka Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby již v únoru. „Uvedeného trestného činu se měl bývalý policista dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání,” uvedl tehdy Prygl.

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za výrokem stojí a policejní prezident Tomáš Tuhý pro něj tehdy byl podezřelým.

Tuhý na Komárka podal kvůli výroku trestní oznámení pro podezření na zneužití pravomoci, ale i pro pomluvu.

Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Ta nakonec konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo odstranit Roberta Šlachtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám