Hlavní obsah

Evropské důchodce okrádají gangy, Čechy nevyjímaje

Právo, Barbora Janáková

Populace stárne, a proto i trestných činů páchaných na seniorech bude přibývat, myslí si policejní psycholog Jan Hubert z Královéhradeckého kraje, který se problematice trestných činů spáchaných na seniorech věnuje již léta. Důchodce navíc kromě nechvalně známých prodejců na předváděčkách podle jeho informací okrádají po celé Evropě organizované gangy. Pracovníci Europolu mu řekli, že tyto gangy mají až miliardové zisky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bývají to rodinné klany ze Slovenska, z Rumunska, ale mohou být i od nás, které se věnují okrádání seniorů tím způsobem, že pod různými legendami se vetřou do jejich soukromí. Tam většinou těm lidem ukradnou jejich celoživotní úspory,“ řekl Právu Hubert s tím, že starší lidé zpravidla nedůvěřují bankám.

Pokud se podaří nějakého z těch pachatelů dopadnout, tak do deseti až patnácti minut volá advokát, že chce být přítomen u vyšetřovacích úkonů.
Jan Hubert, policejní psycholog

Hubert dodal, že tato trestná činnost se velice špatně vyšetřuje, protože senioři si třeba nepamatují podobu pachatele nebo si nevybaví všechny detaily.

„Pachatelé toho využívají. Pro ně je to velice výnosný způsob, jak získávat finanční prostředky. Když se daří, tak při jedné akci mohou získat desítky až stovky tisíc,“ konstatoval Hubert. Dodal, že do bytů se starším lidem vtírají pod různými legendami.

Velice častá je legenda „Vnuk“, kdy si podvodníci najdou číslo na pevnou linku oběti v telefonním seznamu a zavolají.

Falešný vnuk v tísni

Podobným způsobem vylákala před časem čtyřčlenná skupina ze seniorů na Mostecku šest set tisíc korun, policisté je již dopadli.

Podvodník se zpravidla snaží přesvědčit oběť, že v telefonu hovoří s vnukem. Obratem z ní získá osobní informace a zmíní se, že potřebuje půjčit několik desítek tisíc, protože se mu stala nehoda nebo je v jiné tísni. Na závěr dodá, že peníze vyzvedne kamarádka, protože on nemá čas.

Podle Huberta pak pro peníze přijde zpravidla děvče mladší patnácti let, které není ani trestně odpovědné.

„Pokud se podaří nějakého z těch pachatelů dopadnout, tak do deseti až patnácti minut volá advokát, že chce být přítomen u vyšetřovacích úkonů,“ sdělil Právu Hubert s tím, že pachatelé si odkládají velké finanční prostředky na právní pomoc.

Objasněnost je velice nízká. To, co se dozví policie nebo poradny pro lidi v tísni, je jenom vrcholek ledovce
Jan Hubert, policejní psycholog

Dalším trikem, jak vylákat ze staršího člověk peníze, je legenda „Kamión“. Na ulici zastaví seniora dobře oblečení lidé s tím, že jejich příbuzného srazil kamión a potřebují se dostat k nemocnici, jestli by jim neukázal cestu.

Po cestě ho poprosí o výměnu eur či dolarů, protože musí za operaci zaplatit. Na oplátku za požadovanou částku mu dají sáček „plný“ eur. Ve skutečnosti jsou ale eura jenom nahoře a zbytek sáčku tvoří nastříhané papírky.

Podvodníci se také snaží do bytů seniorů dostat pod záminkou přeplatků či nedoplatků za různé služby. Fintou je i zabíjačka, která jim zbyla, ale chtějí za ni drobný obnos. Občas také nabízejí, že něco namontují nebo dovezou dřevo, ovšem účtují si za to přemrštěnou částku.

Před časem na internetu proběhl i případ, kdy nemocná stará paní vyhledala šamana. Ten jí sdělil, že její zdravotní komplikace způsobily negativní energie, a prodal jí přístroj, který jí měl ulevit. Paní měla stále problémy, proto po čase vyhledala jinou léčitelku. Ta byla v šoku, když zjistila, že šaman prodal ženě nefunkční nabíječku k notebooku za tisíc korun.

Podle údajů, které Právu poskytlo policejní prezidium, klesl v České republice od roku 2010 počet nahlášených podvodů spáchaných na lidech starších 60 let z 1238 na 1150 v roce 2014.

Pouze vršek ledovce

Podobně poklesla i výše škody, kterou podvodníci spáchali na lidech starších 60 let. Z téměř 40 miliónů korun za rok 2010 na 36 miliónů korun v roce 2014. Tyto údaje ovšem podle Huberta nejsou úplně vypovídající.

„Objasněnost je velice nízká. To, co se dozví policie nebo poradny pro lidi v tísni, je jenom vrcholek ledovce. Přepokládá se, že většina případů, kdy jsou senioři okradeni nebo zneužiti, zůstane nenahlášena,“ řekl Hubert.

Je to z důvodu, že se starší lidé stydí za to, že se nechali napálit, proto to často nehlásí ani policii a bojí se svěřit i svým blízkým.

Novela zákona

Tomu by mohla pomoci novela zákona o obětech trestných činů. Podle ní by starší lidé měli větší právo na ochranu jako děti. Například by si na policii mohli vybrat, jestli chtějí být vyslechnuti mužem či ženou.

Stejně tak budou moci požádat o zamezení kontaktu s jakýmkoli člověkem, kterého oni nebo policie považují za pachatele. Případně by měli nárok na odbornou psychologickou pomoc. Za trestné činy spáchané na starších lidech by také pachatele měly čekat tvrdší tresty.

„Myslím, že právě senioři by měli mít nárok na větší ochranu a zvláště citlivé zacházení automaticky,“ řekl před časem Právu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Novelu zákona již schválila vláda. Teď je ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Původně se počítalo s tím, že vejde v účinnost 1. července tohoto roku, ale termín se určitě o pár měsíců posune.

Reklama

Výběr článků

Načítám