Hlavní obsah

Echt silver, kámo, chválil předražené stříbrné cihličky pověřený šéf strážníků

Právo, Josef Koukal

Aféra s předraženými stříbrnými slitky, které loni rozdávala městská policie zasloužilým strážníkům, a na niž upozornilo Právo tento týden, dostává postupně jasnější obrysy. Nejenže vedení metropolitní policie v pátek přiznalo, že za slitky původně nabízelo skoro dvojnásobek předražené částky, ale také její tehdejší pověřený šéf Ludvík Klema se v soukromé korespondenci projektu osobně zastával.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci

Článek

„Tak, tak, kámo… echt silver,“ odpovídal například na svém facebookovém profilu loni 6. prosince na dotaz známého, který se ptal, zda půjde o odměnu za dvacet let služby u městské policie.

Na další poznámku, zda je krabice velká asi jako od bot a odpovídá jí i velikost obsahu, Klema odpověděl: „Noooo, hochu, měl jsem co dělat, abych unesl – při předávání…“

Jak Právo v pátek uvedlo, vedení městské policie odkoupilo stříbrné cihly o hmotnosti 201 gramů jako výraz ocenění dvacet let sloužícím strážníkům po 15 tisících korunách včetně DPH a posléze tento dar obdarovaným zaměstnancům ještě zdanilo. Oslovení odhadci přitom ocenili originály cihel na 3000 korun. [celá zpráva]

Tehdy pověřený šéf sboru Klema, který je podepsán pod výzvou k podání nabídky na veřejnou zakázku na nákup cihel i pod pozdějším zrušením tendru, se v pátek nechtěl k akci vyjadřovat. Vedení však vydalo tiskovou zprávu, ze které vyplývá, že původní zakázka na nákup stříbrných cihliček vypsaná 6. června 2012 předpokládala odkup 42 stříbrných cihliček za 999 tisíc korun.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci

Pokud by šlo o cihly stejné kvality a gramáže jako ty, které nechalo Právo kvalifikovaně odhadnout, nebyl by nákup předražený čtyř-, ale osminásobně.

Požadavky na podobu cihel však v zakázce, jejíž text má Právo k dispozici, nebyly definovány z hlediska ryzosti a váhy stříbrných slitků, nýbrž rozměrově. Dodané cihly měly mít podle zadávacích kritérií rozměry 80 x 40 x 18 milimetrů a měl na nich být graficky vyveden nápis „Stavíte s námi bezpečnou Prahu“ a znak městské policie. Na finálním odlitku je však pouze uvedena hodnota ryzosti vzorku číslicí 999 a značka AG pro stříbro. Ani rozměrově dodané slitky neodpovídají původní, později zrušené soutěži.

Jak dále vyplývá z tiskové zprávy, současný ředitel městské policie Eduard Šuster začal v březnu nákup cihliček prověřovat. „Nechal doložit ryzost, gramáž, certifikaci a další požadované parametry. Dne 5. dubna 2012 byly všechny doposud soustředěné materiály postoupeny k dalšímu šetření inspekci městské policie,“ uvedla mluvčí strážníků Jana Přikrylová.

Reklama

Výběr článků

Načítám