Hlavní obsah

Dyje vydala tělo mrtvého chlapce

Právo, miv
BŘECLAV

Třetí den po tragédii vydala řeka Dyje tělo utonulého třináctiletého školáka. Chlapce, který zaplatil životem za skok do vzedmutých vod řeky, vylovili potápěči v pondělí půldruhého kilometru pod jezem u budovy Obchodní akademie v centru Břeclavi.

Článek

Záchranná akce v sobotu večer nebyla úspěšná. Policejní potápěči se i s přivolanými hasiči vypravili v neděli ráno pokračovat v pátrání. Navzdory maximálnímu snížení průtoku vody v hlavním korytu Dyje, které umožnilo odvedení vod do odlehčovacího koryta, nebyl ani druhý den pátrání úspěšný. [celý článek]

Specialisté pokračovali v práci v pondělí ráno a prozkoumali část z pětadvacetikilometrového úseku řeky mezi břeclavským jezem a soutokem Dyje a Moravy. Nakonec se tělo objevilo před zraky náhodných chodců, kteří přivolali hasiče. "Hodně nám pomohli vodohospodáři, kteří nechali sníženou hladinu Dyje," konstatoval kriminalista Bohumil Gál.

Po deštích jez zabíjí

Chlapec se stal jednou z mnoha obětí jezu na Dyji, který má dvě tváře. V době minimálních průtoků řeky je místem, kam se lidé chodí koupat. Stačí ale výraznější deště, po nichž se zvedne hladina řeky, a jez se mění ve smrtící past. V době, kdy tam školák po sázce s kamarády skočil, byla hladina po třídenních bouřkách zvýšená a tedy životu nebezpečná.

V červnu utonuli na Břeclavsku již tři lidé. První případ se odehrál u kempu Mars na břehu třetí nádrže Vodního díla Nové Mlýny. Druhou obětí se stal v pátek šestadvacetiletý hasič z Havlíčkobrodska, který si pro smrt skočil do Velké laguny v Kempu Merkur nedaleko Pasohlávek na břehu horní nádrže stejné soustavy jezer. Třetím je zmíněný školák.

Doslova hrobníkovi z lopaty utekl osmnáctiletý mladík z Tvrdonic, který se topil v řece Moravě pod jezem v katastru Tvrdonic. Rybáři jej stačili vytáhnou ještě před příjezdem hasičů. Kromě leknutí a podchlazení neutrpěl žádnou jinou újmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Školák se kvůli sázce utopil v Dyji

Dyje si v sobotu večer vybrala v Břeclavi nejvyšší daň. Dětská sázka připravila o život třináctiletého chlapce, který skočil do řeky bez ohledu na stav...

Výběr článků

Načítám