Hlavní obsah

Dvojice útočníků polila brněnskou mešitu vyjetým olejem

• Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Policisté od pátečního rána prověřují další útok na brněnskou mešitu. Dvojice zatím neznámých pachatelů se nejprve pokoušela bez úspěchu dostat do objektu, poté alespoň polila vstupní dveře vyjetým motorovým olejem. Při jejich počínání je zachytila bezpečnostní kamera na mešitě. Právu to potvrdil šéf českých muslimů Muneeb Hassan Alrawi.

Foto: www.islamonline.sk, ČTK

Brněnskou mešitu někdo polil motorovým olejem.

Článek

„Případ máme nahlášený a pracujeme na něm,“ prohlásila policejní mluvčí Andrea Straková s tím, že vyšetřování je zatím na samotném počátku. V letošním roce jde už o druhý vážnější útok na brněnskou mešitu. V srpnu neznámí útočníci kovovou tyčí rozbili několik oken.

„Podle kamerových záznamů to byla žena a muž, kteří se nejprve snažili dostat dovnitř. Když se jim to nepovedlo, vyjetým motorovým olejem polili aspoň vstupní část do mešity včetně poštovní schránky. Celý incident se odehrál okolo třetí hodiny ranní. Rozhodně to nebyla nějaká náhoda, podle mě to měli naplánované. A obávám se, co by se stalo, pokud by se dostali dovnitř. Vždyť měli hořlavinu,“ prohlásil Alrawi.

„Je to jen jeden z dalších útoků. Ale co také čekat, když antiislámské hnutí má velký prostor, a to i na půdě parlamentu. A ty jejich řeči nejdou jen tak do vzduchu, takové šíření nenávisti se musí někde projevit, neustále na to upozorňujeme,“ dodal Alrawi.

Škoda se musí vyčíslit

Brněnská islámská nadace, která modlitebnu vlastní, zatím škodu nevyčíslila. Shání odbornou firmu, která by se postarala o vyčištění fasády, dveří i okna od oleje.

Poslední útok na brněnskou mešitu se stal letos v srpnu, kdy v ní neznámí útočníci rozbili dvě okna. Použili k tomu železné tyče. Kriminalisté po útočnících pátrají.

Neznámí pachatelé už v minulosti rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem. Předloni kdosi umístil před dveře mešity hromadu vepřových kostí, kliku pomazal sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa. Kriminalisté kauzu odložili, pachatele nenašli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám