Hlavní obsah

Dvě dodávky na Pardubicku zmasakrovaly pět divočáků

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Stádo divočáků vběhlo v úterý ráno kolem páté hodiny do silnice u obce Srch na Pardubicku. Řidičům se nic nestalo, zvířata zahynula.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V té chvíli po silnici jely dvě dodávky ve stejném směru na Hradec Králové. Sraženo a usmrceno bylo pět divočáků,“ řekla Právu mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Škody na vozidlech šly do desetitisíců, ale žádný z řidičů nebyl zraněn.

„Ke střetu se zvěří dochází prakticky denně, minimálně dvakrát týdně. Tohle je samozřejmě trochu výjimečný případ. Nesloužím u policie dlouho, ale nepamatuji to,“ přiznala policejní mluvčí. Na sražení pěti zvířat najednou ale nevzpomenou ani dopraváci z Pardubicka, kteří slouží druhé desetiletí.

„Roky se mluví o přemnožení černé zvěře, ale ty stavy nijak dramaticky nerostou. Spíš bych řekl, že divočáci migrují podle toho, co kde zemědělci pěstují a dojem přemnožení budí v určitých místech. Jak bude sklizena poslední kukuřice, objeví se zase někde jinde, jak napadne sníh, část se jich vrátí do lesů. Ale je pravda, že vytvářejí stále větší skupiny,“ odpověděl na dotaz Práva myslivec Aleš Nekrva.

Jeho kolega z myslivecké stráže upozornil na to, že před černou a vysokou zvěří není řidič uchráněn nikde na silnicích. „Zábran je stále velmi málo, ať mechanických nebo pachových. Tady byli divočáci dokonce údajně sraženi na mostě,“ upozornil Jan Bárta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám