Hlavní obsah

Dvě děti v bazénu, tři muži v řekách. Záchranáře v sobotu zaměstnali tonoucí lidé

Celkem pět lidí hledali nebo stále hledají záchranné složky během posledních tří dnů v Česku. Kromě dvou mladíků, kteří se ztratili ve vodě již ve středu, pátrali policisté a hasiči v sobotu po třech mužích. Dvě děti se navíc topily v bazénu.

Foto: Policie ČR

Při pátrání pomáhají také hasiči

Článek

Poprvé vyjeli policisté pátrat po lidech ztracených ve vodě v noci na čtvrtek. Dostali hlášení o dvou 16letých chlapcích, kteří zmizeli pod hladinou Sázavy ve středu odpoledne. Dosud se je nepodařilo najít.

Ve vodě se v sobotu ztratili už tři lidé, další přibyl na Orlíku

Krimi

V sobotu kolem poledne pak vyjeli záchranné složky na Lužnici na Táborsku, kde se na jezu převrátila loď se dvěma muži. Sedmatřicetiletý muž byl nalezen a ve stabilizovaném stavu převezen do nemocnice. O tři roky mladší muž zůstal pod jezem a zatím se ho vypátrat nepodařilo.

O pár hodin později přišlo oznámení z Orlíku, kde nevyplaval muž skákající do vody z člunu. Ani v tomto případě zatím nebylo pátrání úspěšné. Další pátrací akce probíhala na řece Sázavě na Benešovsku, kam se v sobotu šel koupat 54letý muž a zmizel. Policisté jej našli kolem páté hodiny utonulého.

Dvě tonoucí děti

Záchranáři navíc vyjížděli v sobotu odpoledne na pomoc dítěti, které se topilo v bazénu na Mělnicku. Ve vážném stavu skončilo v nemocnici. Mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková doplnila, že posádky vyjížděly také k tonutí dítěte v bazénu na Českokrumlovsku.

Dítě spadlo na Mělnicku do zahradního bazénu, přiletěl pro něj vrtulník

Krimi

„Batole spadlo do zahradního bazénu a po vytažení z vody bylo v bezvědomí a nedýchalo. Díky včasnému vytažení z vody a dobře poskytnuté první pomoci bylo dítě při příjezdu záchranářů již při vědomí. Zdravotníci jeho stav stabilizovali a následně transportovali do nemocnice,” uvedla Kafková.

Jen v Jihočeském kraji vyjížděli záchranáři od června ke 14 tonoucím lidem, z toho bylo šest dětí. Čtyři v bazénu nebo zahradním jezírku, další v rybníku a řece.

Utonulí vodáci

V červnu šokoval veřejnost případ otce, který sjížděl rozvodněnou Morávku se dvěma dcerami. Loď se s nimi převrátila a osmiletá dívka se utopila. V rozvodněných řekách na přelomu června a července zemřelo několik vodáků.

Policie pátrá po dvou mladících, večer se šli koupat do Sázavy

Krimi

Policie každoročně upozorňuje na nebezpečí u vody. „Bezpečnost by měla být na prvním místě a vodáci by se neměli pouštět na rozvodněné řeky a na vodní hladiny, kde jsou velké a nebezpečné vlny. Bohužel každým rokem policisté zasahují u převrácených lodí a asistují u záchrany vodáků,“ uvedla mluvčí policie Lenka Pokorná.

Muž vyjel na raftu na rozvodněnou Morávku se dvěma dcerami, mladší nepřežila

Krimi

Samostatnou kapitolou jsou pak plavci pod vlivem alkoholu. Opilí plavci mají pomalejší reakce, mohou mít také zdravotní komplikace. Velmi nebezpečné je pak koupání v podroušeném stavu v noci, kdy plavci mohou rychle ztratit orientaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám