Hlavní obsah

Dvacetkrát trestaná recidivistka se místo nástupu do vězení chtěla bodnout

Právo, Petr Kozelka
Brno

Uslzenýma očima mžourala na trestní senát 57letá Antonie Petrová, když se slabým hlasem pokoušela soudce přesvědčit, že vlastně vůbec neví, z čeho se zpovídá a proč ji eskorta vodí v poutech. Dvacetkrát trestaná recidivistka se několik měsíců vyhýbala nástupu do vězení a když si pro ni domů přišli policisté, popadla nůž a hrozila, že se podřeže. Za maření výkonu úředního rozhodnutí ji brněnský Krajský soud poslal ve čtvrtek na rok do vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Recidivistka u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Žena měla kvůli drobné zpronevěře nastoupit na 18 měsíců do vězení loni v září. Podala žádost o odklad výkonu trestu, soud ale její námitky neakceptoval. Petrová přesto nenastoupila - ve vězení skončila až poté, co ji tam odvedla policie.

Žena před soudem tvrdila, že vůbec neví, že by měla do vězení nastoupit. „Vůbec nerozumím, proč jsem tady, proč mám být souzena,“ slzela u soudu.

Vše sváděla na otce, který prý vždy jen řekl, aby úřední dopis podepsala. Také tvrdila, že má problémy se čtením a pozná jen svůj podpis. „Kdybych věděla, že mám jít do vězení, tak bych přece neležela doma,“ hájila se.

Soud: Dobře věděla, co dělá

To ovšem zpochybňovala žalobkyně, která poukázala na chování Petrové, když v lednu zazvonili u jejích dveří policisté. Žena totiž hbitě zamkla svého otce do pokoje, aby nemohl otevřít, popadla nůž a před hlídkou hrozila, že se bodne. „Je zcela zřejmé, že o nástupu věděla,” uvedla státní zástupkyně.

Odvolávala se při tom i na výrok znalkyně, že Petrová má své jednání pod kontrolou a orientuje se. „Navíc umí číst a celoživotně dokázala simulovat intelektový defekt,“ upozornila znalkyně.

Ani soudní senát v čele s Monikou Staniczkovou zkušená recidivistka o své nevědomosti přesvědčit nedokázala. „Moc dobře ví, že pokud dostane trest, musí ho nastoupit. Opakovaně podávala žádosti o odklad, které byly opakovaně zamítány. Byla velice dobře orientovaná, co se děje,“ konstatovala Staniczková.

Reklama

Výběr článků

Načítám