Hlavní obsah

Dvaadvacet let staré vraždy zůstanou bez pachatele, jediného podezřelého soud osvobodil

Novinky, bad
Praha

Téměř dvaadvacet let stará dvojnásobná vražda zůstane bez pachatele. Odvolací senát pražského vrchního soudu v úterý s definitivní platností zprostil Číňana Hui Čunga obžaloby. Podle soudů se mu vina nepodařila nijak prokázat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hui Čung u soudu

Článek

Podle státní zástupkyně, která proti zářijovému zprošťujícímu rozsudku podala odvolání, by výrok městského soudu obstát neměl, protože je „nepřesvědčivý a v kontextu s provedenými důkazy rozporný“.

Čung byl totiž jako uprchlý v roce 2003 odsouzen ke dvanácti letům vězení a od té doby byla podle státní zástupkyně jediným novým důkazem Čungova výpověď. Proto by měl být rozsudek zrušen a případ vrácen k novému projednání.

Odvolací soud byl ale jiného názoru.

Muž ze Zvole zaútočil na matku sekerou, dostal 13 let vězení

Krimi

„Kvitujeme snahu městského soudu jednak sehnat svědky a jednak provést odpovídajícím způsobem velmi pečlivě to hlavní líčení. Toho se městský soud zhostil nepochybně velmi dobře a v závěru dospěl ke správnému rozhodnutí, že je na místě pana obžalovaného obžaloby zprostit, neboť nebylo prokázáno, že by se onoho jednání dopustil,“ odůvodnil zamítavé stanovisko předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Soudce nicméně doplnil: „Byť není nikde psáno, že pan obžalovaný nemůže být pachatelem toho trestného činu.“

O odsouzení se dozvěděl od japonské policie

Čung měl podle obžaloby zastřelit v květnu 1998 samopalem SA vzor 61 Škorpion, který byl vybavený tlumičem, dva Číňany (47 a 46) v jejich bytě na pražském Chodově. Každý ze zavražděných měl v hlavě tři rány. Těla obětí našla až deset dní po vraždě majitelka.

Při zahájení hlavního líčení obžalovaný jakoukoli vinu odmítl. „Odmítám obžalobu, protože já jsem nic neudělal. Nikoho jsem nezabil, neměl jsem žádný důvod to udělat,“ prohlásil.

„Vezmu ti to nejcennější.” Ze msty utopila šestiletého syna, dostala 20 let

Krimi

Podle něj by do vraždy mohl být zapleten gang specializující se na obchod s lidmi, který tajně dostával Číňany do zahraničí.

Čung zhruba dva týdny po činu odjel z ČR do Číny. Podle svých slov jel řešit rozvod s manželkou a následnou péči o dceru. O tom, že byl v ČR stíhaný a odsouzený pro dvě vraždy, se dozvěděl až při svém zadržení japonskou policií v roce 2018.

„Po dobu, co jsem byl v České republice, jsem se nedopustil trestného činu, nikoho jsem nezabil,“ prohlásil v září Čung.

Jeho obhájce v úterý mimo jiné vypíchl, že Čung i přes propuštění z vazby a zprošťující verdikt dobrovolně zůstal v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám