Hlavní obsah

Důstojník obviněný z braní úplatku bude zproštěn služby

PRAHA

Miroslav Beňo, který pracuje na ministerstvu obrany jako ředitel odboru infrastruktury, bude zproštěn služby. Beňa minulý týden zadržela policie, když měl přebírat miliónový úplatek. Informaci poskytl v úterý armádní mluvčí Andrej Čírtek.

Článek

Ministr obrany Karel Kühnl na tiskové konferenci uvedl, že Beňo měl na starosti významné zakázky - například výstavbu letišť a základen či ostrahu důležitých budov. "Neměl nic společného s nákupem vojenské techniky," prohlásil ministr. Ten také netuší, za co mohl důstojník peníze dostat. Nařídil proto hloubkovou prověrku všech výběrových řízení v odboru.

Policie Beňa zadržela před pražským sídlem brněnské bezpečnostní agentury Trade Fides, která pro armádu zajišťuje ostrahu několika muničních skladů. Zakázku získala bez klasického výběrového řízení v roce 2003 na dobu deseti let za 2,7 miliardy korun.

Důstojník byl obviněn z přijímání úplatků a také ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Spolu s ním je ve vazbě i obchodní ředitelka agentury Dana Mlejnková a prokurista firmy Libor Hledík. Agentura Trade Fides v současné době chystá pro armádu další projekt za miliardy korun. Podezření z braní úplatku by tak mohlo souviset právě s touto novou zakázkou.

Společnost Trade Fides jakékoli obvinění odmítá. "Věříme, že se to vysvětlí, řekl dnes ČTK předseda představenstva agentury František Houdek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám