Hlavní obsah

Ďuričko stanul před soudem v neprůstřelné vestě a pod dohledem ozbrojenců

Praha
Aktualizováno

Před pražským městským soudem v pondělí začal proces s pražským hoteliérem Bohumírem Ďuričkem (55), který čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího. Syna provozovatele Matějské pouti podnikatel podle policie zastřelil loni v říjnu po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. V případě uznání viny mu hrozí deset až 15 let vězení. Rozsudek by měl padnout v pátek.

Článek

Ďuričko u soudu změnil své původní výpovědi provedené na policii a tvrdil, že si na samotný incident nepamatuje. Co se odehrálo, si podle svých slov analyzoval až z výpovědí svědků v trestním spisu. Vzpomíná si údajně až na chvíli, kdy stál před restaurací. Nadále si je jist tím, že byl Kočkou mladším napaden a že dostal dvě rány pěstí do obličeje.

Vyšetřovatel mi řekl, že jsem asi zabil vraha Františka Mrázka.
Bohumír Ďuričko

"Ten útok byl profesionální, boxerský a tvrdý. Jsem nevinen, bránil jsem svou těhotnou přítelkyni, měl jsem strach o naše životy,“ uvedl před soudem s tím, že je ochoten zaplatit pozůstalým dětem jednorázové odškodné, i kdyby byl zproštěn obžaloby.

Kočkovi požadují celkem dva milióny odškodného plus placení výživného na nezletilé děti měsíčně 30 a 10 tisíc.

Rozdílné výpovědi

Ďuričko si ve svých výpovědích často protiřečí. Opakovaně uvedl, že při výpovědi po činu byl ve stavu, že se sám nyní nepoznal, když se viděl. „Vyšetřovatel mi řekl, že jsem asi zabil vraha Františka Mrázka,“ byla údajně první věta, kterou se dozvěděl od policie. Stejně tak se až tam měl dozvědět, že zabil Václava Kočku mladšího.  

Před budovou soudu se v pondělí ráno shromáždily velké davy lidí. Nechyběli členové Kočkovy rodiny spolu s jeho bratrem Janem a zhruba 10-15 dalších jeho nejbližších. Kočkovi si s sebou přivedli také vlastní ochranku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Budovu Městského soudu v Praze kvůli Ďuričkovu procesu zaplnili ozbrojení policisté.

Budovu Městského soudu v Praze kvůli Ďuričkovu procesu zaplnili ozbrojení policisté.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Bohumíra Ďurička v neprůstřelné vestě k soudu doprovodila policejní eskorta. Kolona policejních vozů čítala asi osm aut, kvůli nimž musela být před soudem pozastavena doprava. Justiční stráž také při vstupu do budovy připravila bezpečnostní rámy, kterými museli návštěvníci projít, a detektory kovu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumíra Ďurička hlídají ozbrojenci přímo při hlavní líčení.

Bohumíra Ďurička hlídají ozbrojenci přímo při hlavním líčení.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Podle programu soudu bude dopoledne vyslechnut Bohumír Ďuričko. Odpoledne pak bude následovat výslech jeho přítelkyně. Konečný verdikt by měl podle soudu padnout v pátek. 

Tragická událost se stala loni 9. října po křtu a autogramiádě Paroubkovy knihy v pražské restauraci Monarch. Podle policie se Ďuričko a Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Kočku mladšího zastřelil třemi ranami z pistole.

Různé verze incidentu

Ďuričko a svědci přišli s odlišnými verzemi popisu incidentu. Ďuričko již dříve médiím řekl, že jej Kočka mladší napadl, protože předtím urazil jeho otce. Po inkasovaných úderech prý Ďuričko upadl na svou těhotnou přítelkyni. Podle svých slov se bál o život svůj, své přítelkyně i nenarozeného dítěte a třikrát vystřelil směrem ke Kočkovi mladšímu. Své jednání podle svého advokáta považuje za přiměřenou obranu a čeká, že jej soud osvobodí.

Naopak Kočka starší a další Paroubkův známý, podnikatel Vratislav Šlajer, již dříve řekli, že si nevšimli, že by Kočka mladší Ďurička napadl. Bratr zastřeleného Jan Kočka Ďuričkův čin označil za zákeřný, nesmyslný a neomluvitelný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám