Hlavní obsah

Důchodkyně se dva roky odmítala vystěhovat z domu, skončila ve vazbě

– Domažlice
Právo, Patrik Biskup

Po dvou letech má Václav Mašek konečně svůj domek v Staňkově na Domažlicku prázdný. Soudce ve středu poslal do vazby původní majitelku Ivanku Vacíkovou, která odmítla nemovitost opustit, přestože už k ní nemá žádné vlastnické právo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po důchodkyni zůstal v domě neskutečný nepořádek.

Článek

Osmašedesátiletá důchodkyně po smrti manžela získala nárok na polovinu domku, nedohodla se ale na finančním vyrovnání s nevlastními dcerami, a tak dům začátkem loňského roku prodal soud v dražbě. I když dostala Vacíková svůj podíl vyplacený, z domu se nevystěhovala. Nepomohlo ani to, že ji soud už dvakrát potrestal podmínkou za neoprávněné užívání cizího domu a minulý měsíc ji za totéž policie obvinila znovu.

„Je důvodná obava, že by na svobodě mohla pokračovat v trestné činnosti, pro kterou je stíhána. Protizákonného jednání se v minulosti dopustila opakovaně a stále se vyjadřuje v tom smyslu, že v domku hodlá bydlet i nadále, neboť je přesvědčena, že v budoucnu vlastnictví nemovitosti znovu nabude,“ prohlásil soudce Jan Švígler.

Po dražbě jsem zjistil, že je domek obsazený. Paní jsem nabídl, že ji tam nechám bydlet a bude mi platit nájem.
majitel domu

Vacíková policistům vběhla přímo do náruče. „Zavolala na tísňovou linku, že ji během spánku okradl v domě neznámý pachatel. Tvrdila, že sebral dvě propanbutanové láhve, prošívané deky, povlečení a 6000 korun, které měla v kapse vesty. Policisté přijeli na místo, a když zjistili, že žena stále neoprávněně pobývá v domě, zadrželi ji a státnímu zástupci dali podnět k podání návrhu na vzetí do vazby,“ uvedla Dagmar Brožová z domažlického ředitelství policie.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po důchodkyni zůstal v domě neskutečný nepořádek.

Maškovi přiklepl licitátor domek v lednu 2012. Od té doby už využil všech právních prostředků, ale s tvrdohlavou důchodkyní to ani nehnulo. „Po dražbě jsem zjistil, že je domek obsazený. Paní jsem nabídl, že ji tam nechám bydlet a bude mi platit nájem. Řekla, že až dostane peníze z prodeje na účet, půjde na ubytovnu. Uběhl měsíc dva a pořád zůstávala v domě,“ popisoval Mašek počátek peripetií.

Dostala dvě podmínky 

Pak mu seniorka začala tvrdit, že dražba je neplatná, že na dům měla předkupní právo a že ho koupil bez jejího vědomí. „Do té doby jsem s ní jednal opravdu slušně, dá se říci se soucitem, prostě jako s babičkou. A to byla možná chyba. Postupně jsem z jejího chování poznal, že zase taková chudinka to není, a hlavně mi dala jasně na srozuměnou, že se nikam stěhovat nebude. Nezbylo mně nic jiného než podat na ni žalobu,“ pokračoval Mašek.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po důchodkyni zůstal v domě neskutečný nepořádek.

Soud loni v říjnu rozhodl, že Vacíková musí do 60 dnů dům vyklidit a odejít. „Dva dny nato mi vypálila podkroví a stále se nic nedělo. Začátkem letošního roku jsem na ni podal trestní oznámení. V červnu dostala jednu podmínku a v září pak druhou,“ konstatoval Mašek.

V domě neteče voda

V jednu chvíli na něho bezvýchodná situace dolehla tak, že u domu vymlátil všechna okna v přízemí. „Chtěl jsem, aby tam měla zimu a vypadla pryč. Přes policajty mně vzkázala, abych přijel okna opravit,“ řekl dále muž, který už na vymahatelnost práva rezignoval.

Po uvalení vazby na Vacíkovou spadl Maškovi kámen ze srdce. „Pro mě to je spása,“ reagoval Mašek a v pátek vyrazil dům zabezpečit tak, aby se žena už nemohla zpátky nastěhovat.

„Když jsem uviděl uvnitř tu spoušť, pokoušely se o mě mrákoty. Neskutečný čurbes, všude se válelo různé harampádí, zbytky jídel a k tomu nepředstavitelný puch. V domě nefunguje elektrika ani neteče voda,“ řekl Mašek s tím, že nechá několik dní dům pořádně vyvětrat a pak ho kompletně vystěhuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám