Hlavní obsah

Druhý z mladíků v případu dvojnásobné vraždy odmítl, že by se chtěl dopustit podvodu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Nevnímám to jako podvod,“ prohlásil na policii Jiří Nehyba (25), který je obžalovaný z pokusu o podvod v případu točícím se kolem pokusu získat vilu v pražské Bubenči. Nehyba se spoluobžalovaným Tomášem Fialou (24) podle obžaloby padělali kupní smlouvu na vilu za desítky milionů korun. Fiala je v souvislosti s tím obžalovaný i z dvojnásobné vraždy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Nehyba u soudu

Článek

Nehyba s Fialou chtěli podle obžaloby na základě padělané kupní smlouvy za pouhých 2,5 milionu korun pořídit vilu v pražské Bubenči v hodnotě minimálně 20 milionů korun. Vila patřila starší ženě, která ji obývala se svým mladším partnerem.

Nehyba ve čtvrtek u soudu odmítl vypovídat, soudce pražského městského soudu tak přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. Tehdy mladík uvedl, že s Fialou se o vilu zajímali už delší dobu, pár ale o prodeji historické budovy nechtěl ani slyšet. Až loni na jaře přišel podle Nehyby zlom, když přítel majitelky vily obrátil.

Vila měla podle mého odhadu tržní cenu asi 50 milionů. Proto mě překvapilo, že pan poškozený neměl větších námitek.
obžalovaný

„Sdělil mi, že by byl schopen zprostředkovat prodej,“ řekl Nehyba. Když muži předestřel nabídku na 2,5 milionu, neměl s tím prý problém. „Vila měla podle mého odhadu tržní cenu asi 50 milionů. Proto mě překvapilo, že pan poškozený neměl větších námitek,“ pokračoval mladík.

Muž si za zprostředkování prodeje měl říct o provizi ve výši půl milionu eur (zhruba 13,5 milionu korun), s čímž Nehyba neměl problém. Vila měla být přepsaná na přítelovu firmu, kterou od něj mladíci odkoupili.

„Nevnímám to jako podvod vůči poškozené,“ prohlásil Nehyba. „Pan poškozený koupil nemovitost, já jeho firmu,“ dodal.

Zavražděný pár skončil v přehradě. Já zabil jen jeho a v sebeobraně, tvrdil u soudu mladík

Krimi

Fiala si následně s párem sjednal schůzku poblíž Ledče nad Sázavou, kde měl trvalé bydliště. Podle obžaloby je na schůzce oba zavraždil, aby zakryl snahu získat vilu podvodem.

Podle Fialovy verze se pár na schůzce pohádal a ženu zabil její partner. Ten údajně na Fialu poté zaútočil a mladík ho prý v sebeobraně zabil pohrabáčem. Těla obětí skončila v nedaleké vodní nádrži Švihov, odkud byla vytažena až čtyři měsíce po smrti. Nehyba byl v době vražd v zahraničí.

Soud bude pokračovat příští týden, mimo jiné výslechem svědků. V případě odsouzení může Nehyba dostat až desetiletý trest, Fialovi pak hrozí i 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Fiala přichází k soudu

Reklama

Výběr článků

Načítám