Hlavní obsah

Druhá vlna: přísnější trest u 15 tisíc krádeží

Právo, rav

Policisté a žalobci během nouzového stavu řešili mnohem častěji případy majetkových trestných činů. Jejich pachatelům přitom hrozí vyšší tresty. Například u krádeží je trestní sazba dva roky až osm let vězení. A právě tohoto trestného činu se pachatelé během druhého nouzového stavu dopouštěli nejvíc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobci zaznamenali od 5. října až do konce ledna takřka 15 tisíc takových případů, přičemž během jarního nouzového stavu jich bylo jen 8354. Policistům se podařilo zjistit pachatele jen u 2098 krádeží, u dalších více než dvanácti tisíc je pachatel neznámý.

Za oba nouzové stavy zatím padly podle statistik NSZ takřka čtyři stovky odsuzujících rozsudků

Výrazně ale oproti jaru stoupl i počet podvodů, kterých policisté a žalobci zaznamenali 1010, zatímco v první vlně jen 374. Takřka trojnásobně narostl i počet kauz týkajících se zpronevěry, z jarních 35 na nynějších 117.

Čtyři stovky rozsudků

Za oba nouzové stavy zatím padly podle statistik NSZ takřka čtyři stovky odsuzujících rozsudků, přičemž s výjimkou sedmi z nich šlo vždy o verdikty ještě z jarní vlny pandemie. Hned 385 odsouzení se týkalo krádeží. U téměř tří stovek (293) těchto případů šlo o zloděje – recidivisty, tedy o lidi, kteří už kradli v minulosti.

Vláda schválila Hamáčkův registr covidových hříšníků

Koronavirus

I proto u 270 kauz padly nepodmíněné tresty, nejčastěji v rozmezí od dvou do tří let vězení (190 případů). Pouze šestkrát soudy uložily přísnější trest vyšší než čtyři roky. U více než stovky kauz pak pachatelé dostali podmínky.

„Z analýzy soudních rozhodnutí, která máme doposud k dispozici, vyplývá, že naprostá většina odsouzených případů se týká trestného činu krádeže, zpravidla se jedná o recidivující pachatele této trestné činnosti, takže byly ukládány nepodmíněné tresty v rozmezí dvou až tří let, nemůžeme tedy hovořit o nějakém příliš drastickém či drakonickém trestání,“ podotkl k tomu nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám