Hlavní obsah

Dřevorubce zavalila v Jeseníkách kláda, z těžkého terénu ho vyzvedl vrtulník

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Pětadvacetiletý dřevorubec byl v pondělí v podvečer vážně zraněn při kácení stromů v Jeseníkách. Moravskoslezští záchranáři ho museli ze složitého terénu vyzvednout pomocí podvěsu pod vrtulníkem, složitý zákrok byl úspěšný a muž je hospitalizován v ostravské fakultní nemocnici.

Foto: Záchranná služba Moravskoslezského kraje

Letečtí záchranáři v akci. Ilustrační foto

Článek

Záchranáři dostali vážný pracovní úraz nahlášen v pondělí po sedmnácté hodině. Pětadvacetiletý muž podle dostupných informací pracoval v lese při kácení stromů v blízkosti vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Během této činnosti se na něj svalila kláda.

„Převalila se přes jeho trup a větve ho utlačovaly v oblasti krku. Podle svědků byl nejprve v bezvědomí, po vyproštění kolegy nabyl vědomí a se záchranáři již později komunikoval. Lékaři u něj zjistili poranění v oblasti hrudníku a břicha,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Na pomoc byl přivolán vrtulník, který musel přistát na nedaleké Ovčárně, kde záchranáři speciálně vycvičení pro práci ve výškách připravili zařízení pro podvěs.

„Odtud již posádka, doplněná o člena Horské služby Jeseníky, vzlétla přímo ke zraněnému. Místo zásahu tvořila polomová oblast s pokácenými a ojediněle stojícími stromy, křovinami a kameny. Pilot se přiblížil k prudkému svahu, kde byli oba záchranáři následně vysazeni, aby zajistili zraněnému první lékařskou pomoc a připravili jej k přepravě,“ popsal Humpl zákrok.

„Postižený byl umístěn do transportní vany a v podvěsu za dohledu leteckých záchranářů přepraven na Ovčárnu, kde mohl stroj bezpečně přistát. Posádka tam muže uložila na nosítka do vrtulníku. Následoval již bezproblémový transport do ostravské fakultní nemocnice, kde byl pacient předán ve čtvrt na osm večer,“ dodal Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám