Hlavní obsah

Dozorci zmařili pokus o útěk z věznice

– OSTRAVA
Právo, hon

O útěk z ostravské vazební věznice se během prodlouženého víkendu pokusili dva muži, obvinění ze závažné trestné činnosti. Uprostřed noci se snažili přepilovat mříže. Díky všímavosti strážného se ale útěk podařilo překazit. Jeden z vězňů ve věku 23 a 29 let se po odhalení pokusil ještě o sebevraždu a skončil v péči psychiatrů.

Článek

O případu v pondělí informoval mluvčí vězeňské služby Václav Mitáš. "Vězni pomocí listů do lupénkové pilky, používaných na kov, přeřezali jednu z mříží u okna vedoucího do dvora. Zároveň přeřezali pletivo," uvedl Mitáš. Jeden ze strážných si podezřelého pohybu v okně cely všiml v pátek kolem půlnoci.

Otvor nebyl dost velký

"Při prohlídce cely bylo kromě listů do pilky nalezeno i držátko, vyrobené z rukojeti jednorázového holícího břitu," dodal mluvčí s tím, že otvor v mřížích ještě nebyl tak velký, aby se vězňům podařilo utéct.

I kdyby se tak stalo, byl by případný útěk velmi komplikovaný, protože okno z cely vede do střeženého dvora. "Čekala by je ještě celá řada překážek stavebně-technického i elektronického systému zabezpečení," uvedl mluvčí.

Dozorce sebevraha zachytil

Asi deset hodin po události oznámil mladší z obviněných dozorci, že spáchá sebevraždu. Zároveň si kolem krku omotal škrtidlo zhotovené z ručníku. "Po vstupu příslušníků na celu sice obviněný skočil z postele dolů, ještě před dopadem jej však zachytil inspektor dozorčí služby, takže nedošlo k žádnému zranění," dodal Mitáš.

Obě události vyšetřuje policie a vnitřní orgány vězeňské služby. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by vězni propašovali pilky na celu kvůli pochybení dozorců.

"Použili kovová lanka, která jsou pro své malé rozměry jen obtížně odhalitelná technickými prostředky, a je tedy třeba nebezpečí jejich zneužití zamezit bezchybným výkonem dozorčí a strážní služby, což se v tomto případě beze zbytku podařilo," uzavřel Mitáš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám