Hlavní obsah

Dozorce z věznice Bory dostal podmínku za falešné alibi kamarádovi

– Plzeň
Právo, pab

Kvůli výpovědi ve prospěch kamaráda uložil v úterý soud v Plzni podmíněný trest dozorci z věznice Bory Janu Müllerovi. Podle verdiktu svědčil křivě ve sporu svého známého s jeho exmanželkou. Oba muži musí navíc podle rozsudku zaplatit poškozené 50 000 korun jako nemajetkovou újmu. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Jan Švábek, Právo

Věznice v Plzni Bory

Článek

Vše začalo předloni na podzim, kdy policisté obvinili ženu z nebezpečného vyhrožování bývalému manželovi Michalu Podlahovi. Vyšetřovatelé se tehdy opírali o jeho výpověď, kterou mu jako svědek potvrdil právě Müller. „Po vzájemné domluvě lživě obvinili poškozenou z trestného činu v úmyslu jí přivodit trestní stíhání,“ uvedl žalobce Jiří Richtr.

K vyhrožování mělo dojít na chodbě před jednací síní během přestávky v projednávaném sporu obou manželů. Müller byl tehdy u soudu pracovně jako člen vězeňské eskorty a zabijácké výhrůžky z úst Podlahové prý slyšel. Podle něj se žena obořila na Podlahu se slovy: „Co čumíš, čů…, stejně tě nechám zavraždit, to se prostě stane.“

Mladík měl vyhrožovat atentáty a bombami v nemocnicích, hrozí mu 12 let

Krimi

Ženu ale nakonec soud obvinění z nebezpečného vyhrožování zprostil s tím, že oběma mužům nevěří. Soud poukázal především na nesrovnalosti v jejich výpovědích, které se úplně neshodovaly s kamerovým záznamem.

Podlaha s Müllerem uvedli, že s obžalobou z křivého obvinění nesouhlasí. „Jsem poctivý chlap a mám svoji čest. Co jsem slyšel, za tím si stojím. Klidně to odpřisáhnu na smrt svých dětí,“ prohlásil 33letý dozorce před soudem.

Kolem dvojice prý procházel ve vzdálenosti několika kroků. „Byl to výkřik. Ta slova mně utkvěla v paměti. Nijak jsem to ale neřešil, až když mě později pan Podlaha požádal, jestli bych mohl potvrdit, co jsem slyšel,“ dodal Müller, který se s Podlahou zná asi osm let ze společných návštěv střelnice.

Rozřežeme tě a rozházíme po Olomouci, hrozila trojice zbitému sokovi

Krimi

Podlaha u soudu prohlásil, že jeho exmanželka měla tehdy na chodbě výbuch vzteku. „Musel jsem ji umravňovat, aby nehulákala a zachovala nějakou etiku před soudem. Když pronesla tu výhrůžku, tak mi advokát řekl, že už je to přespříliš a že to mám jít ohlásit,“ řekl Podlaha, který za křivé obvinění exmanželky dostal rovněž podmíněný trest.

Po obžalovaných požadovala poškozená finanční odškodnění. „Tento výmysl obou pánů mě postavil až před soud v roli obžalované. Sice mě zprostili viny, ale byla jsem popotahovaná policií a musela docházet k soudu. Velmi mě to poškodilo, a proto jsem se rozhodla podat trestní oznámení,“ uzavřela žena.

Pokud rozsudek prvního stupně potvrdí i odvolací soud, bude Müller podle vyjádření ředitele borské věznice Petra Vlka propuštěn ze služebního poměru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám