Hlavní obsah

Dozorce prý slyšel ženiny výhrůžky exmanželovi, podle soudu lhal

Právo, Patrik Biskup

Když předloni na podzim policisté obvinili Lenku Podlahovou za nebezpečné vyhrožování bývalému manželovi, neuvědomovala si, že se něčeho takového dopustila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tehdy se vyšetřovatelé opírali o výpověď jejího expartnera, kterou mu jako svědek potvrdil jeho známý, vězeňský dozorce Jan Müller. Podle státního zástupce ale oba muži ženu lživě obvinili.

Za křivé obvinění stanuli v úterý před plzeňským okresním soudem. „Po vzájemné domluvě lživě obvinili poškozenou z trestného činu v úmyslu jí přivodit trestní stíhání,“ uvedl žalobce Jiří Richtr.

Klidně to odpřisáhnu na smrt svých dětí
obžalovaný dozorce

Podle něj jako svědci uvedli, že se poškozená v budově soudu obořila na Michala Podlahu se slovy: „Co čumíš, čů…, stejně tě nechám zavraždit, to se prostě stane.“ „To mělo v Michalu Podlahovi vzbudit obavu o jeho život,“ doplnil Richtr.

Verbální útok se měl odehrát na chodbě před jednací síní během přestávky v projednávaném sporu obou manželů. Müller byl tehdy na soudu pracovně jako člen vězeňské eskorty a zabijácké výhrůžky z úst Podlahové prý slyšel.

Soud neuvěřil

Ženu ale nakonec soud obvinění z nebezpečného vyhrožování zprostil s tím, že oběma mužům nevěří. Poukázal především na nesrovnalosti v jejich výpovědích, které se úplně neshodovaly s kamerovým záznamem.

Podlaha s Müllerem v úterý před soudem uvedli, že s obžalobou nesouhlasí. „Jsem poctivý chlap a mám svoji čest. Co jsem slyšel, za tím si stojím. Klidně to odpřisáhnu na smrt svých dětí,“ prohlásil 33letý dozorce. Kolem dvojice prý procházel ve vzdálenosti několika kroků.

Za vraždu pumpařky potvrdil soud 19 let vězení

Krimi

„Byl to výkřik. Ta slova mně utkvěla v paměti. Nijak jsem to ale neřešil, až když mě později pan Podlaha požádal, jestli bych mohl potvrdit, co jsem slyšel,“ dodal Müller, který se s Podlahou zná asi osm let ze společných návštěv střelnice.

Podlaha u soudu prohlásil, že jeho exmanželka měla tehdy na chodbě výbuch vzteku. „Musel jsem ji umravňovat, aby nehulákala a zachovala nějakou etiku před soudem. Když pronesla tu výhrůžku, tak mi advokát řekl, že už je to přespříliš a že to mám jít ohlásit,“ řekl Podlaha.

Požaduje 400 000

Z toho dne u soudu si Lenka Podlahová vybavila dvě věci. „Během přestávky mě exmanžel obtěžoval před budovou soudu, až musel zakročit můj advokát. Poté mě vyhledal na chodbě a sdělil mi, že i když má zabavené zbraně, tak to nic neznamená, a že si je může pořídit jeho otec a sprovodí mě ze světa,“ líčila žena.

O to víc ji překvapilo předvolání na policii, kde měla vysvětlit údajné výhrůžky vůči bývalému manželovi. „Jediné, co jsem byla schopná říci, bylo, aby se podívali na kamerové záznamy,“ dodala poškozená.

Muži hrozí deset let za vyloupení teplického klenotnictví. S kamerami se nepáral

Krimi

Po obžalovaných požaduje čtyři sta tisíc jako nemajetkovou újmu. „Tento výmysl obou pánů mě postavil až před soud v roli obžalované. Sice mě zprostili viny, ale byla jsem popotahovaná policií a musela docházet k soudu. Velmi mě to poškodilo, a proto jsem se rozhodla podat trestní oznámení,“ uzavřela Lenka Podlahová.

Soudce Ondřej Klůs jednání odročil na březen, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám