Hlavní obsah

Dopravní podnik pustí tramvaje na místo tragédie v pondělí

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Provoz na lince číslo 5 mezi Ostravou-Porubou a Kyjovicemi, kde se v pátek srazily tramvaje a zemřeli tři lidé, bude obnoven v pondělí 21. dubna. Oznámil to Dopravní podnik Ostrava a přislíbil nová bezpečnostní opatření.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

V pátek se v Ostravě srazily dvě tramvaje. Nehoda si vyžádala tři mrtvé.

Článek

V současnosti jezdí mezi zastávkami Vřesinská a Zátiší náhradní autobusy. Na jednokolejce dosud mohli řidiči využít služebního telefonu a radiostanice pro kontakt se službukonajícím traťovým dispečerem. Ani to však pravděpodobný viník nehody, 24letý řidič jedné z tramvají, podle výkazu jízd neudělal.

„Nyní na lince přibude světelné návěstidlo zdůrazňující identifikaci místa k vyhýbání tramvajových vlaků,“ uvedl dopravní podnik. Navíc se řidič bude dispečerovi povinně hlásit a vyžádá si jeho souhlas k pokračování jízdy po jednokolejné trati.

Po tragédii se objevily kritické hlasy, že ačkoliv zabezpečení trati neodporuje zákonu, tak ponechání odpovědnosti jen na řidičích je značně riskantní. „Dopravní podnik situaci velmi podcenil. Trať si o tragédii koledovala,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Podle mluvčího drážní inspekce Zdeňka Neusara jde o jedinou takto málo jištěnou tramvajovou trať v České republice, obdobné spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou hlídá moderní technika už více než deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám