Hlavní obsah

Doprava na Slovensko stále kolabuje, z vrtulníku natočili kilometry kolon

Právo, miv
Lanžhot

Vše z dálnice, byla instrukce, která začala platit ve čtvrtek dopoledne poté, co na českou stranu dorazily další informace o komplikacích na slovenském území. Policisté začali vyklízet kamiony z dálnice od Hustopečí po Břeclav. Všechny posílali na exit 48 u Břeclavi a odesílali je na Slovensko přes Hodonín.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry - Kolony na D2Video: Policie ČR

 
Článek

V třináctikilometrové pasti ale uvízli ti, kdo stáli mezi sjezdem u Břeclavi a hranicí.

Podle ředitele jihomoravské policie Leoše Tržila problémy přetrvávají třetí den. „Situace se trochu lepší v noci, v denních hodinách ale dálnici znovu zaplní kamiony,“ uvedl Tržil.

Policie pořídila z vrtulníku videozáznam dlouhých kolon, který zveřejnila na internetu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ve středu navečer dokonce začínala kolona na osmadvacátém kilometru, to znamená 32 kilometrů před hraničním mostem přes Moravu. Zoufalí řidiči osobních aut, kteří uvízli na dálnici, dokonce volili pro cestu pryč trasu přes příkop a pole na silnici u Rakvic.

Extrémní pak byla středa, kdy kamiony zablokovaly nejprve pravý, pak i levý jízdní pruh a na mnoha místech vznikla souvislá třetí řada kamionů na krajnici.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kolony na D2 dosáhly více než deseti kilometrů

„I když jsme rozvezli cedule, zakazující vjezd do levého pruhu, stejně tam najížděli. Snažili jsme se vozit jim vodu, ale bylo to obtížné. Mobilní toalety tam nejsme schopni vůbec dostat,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Příčina problému je v Maďarsku, které v posledních dnech blokuje hranici a pouští na své území jen omezené množství kamionů. Slovensko nechce, aby mu kamiony zablokovaly okolí Bratislavy, a tak uzavírá své území a problém přeneslo do ČR.

Dlouhé kolony u hranic mohou ovlivnit zásobování v ČR, tvrdí dopravci

Koronavirus

„Někteří řidiči to chápou, s jinými je problém. Jsou země, odkud přijede řidič a zná jen cestu po dálnici. Jak musí sjet, je zoufalý a nedokáže si najít sám jinou trasu. Pak stojí a vyptává se. To vše zdržuje,“ posteskl si jeden z policistů. Na dálnici jsou hlídky třetí den.

„Proč stojíme?” ptal se v polích před Lanžhotem redaktora Práva jeden z řidičů. Po odpovědi, že je problém v Maďarsku, pronesl šťavnatou anglickou formulaci na jeho adresu.

Reklama

Související články

Leo Express omezí spoje až o 75 procent

Soukromý dopravce Leo Express omezí své vnitrostátní vlakové i autobusové spoje o 75 procent až do 23. března. Částečná omezení budou nejspíše trvat až do 7....

Výběr článků

Načítám