Hlavní obsah

Dokumenty ke Krejčířovi měl žalobce na chatě

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pochybení vysoce postaveného žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), kerému v úterý 8. května narkomani ukradli kufřík se spisem ke kauze Krejčíř, je zřejmě závažnější, než bylo dosud známo. Milan Horváth totiž citlivé dokumenty, které podle předpisů nesmí opustit budovu NSZ, vyjma plnění pracovních úkolů, nevezl podle informací Práva k sobě domů, ale měl je po celý sváteční den na chalupě mimo Brno.

Článek

Podle dobře informovaného zdroje z policie navíc šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality nevysvětlil, s kým těch několik hodin, které předcházely ztrátě kufříku, vlastně strávil. Nejvyšší státní zástupkyně a Horváthova nadřízená Renáta Vesecká je okolnostmi případu znepokojena.

"Dotčený žalobce mě skutečně písemně informoval o tom, že byl celé minulé úterý na rekreační chalupě. To je zcela zásadní pochybení a i to je důvod, proč jsem požádala policii, aby prověřila, zda v tomto případě nebyl spáchán trestný čin. Další okolnosti totiž zatím neznám a je potřeba odpovědět na otázku, zda v celé věci nejde o propojení s panem Krejčířem," řekla v úterý Právu Vesecká.

Ležel kufřík v autě nebo na ulici?

Za jakých okolností se dvojice mladých narkomanů kufříku se spisem v úterý večer zmocnila, zatím stále není jasné. Zda žalobce nechal dokumenty opravdu v zamčeném autě, jak sám tvrdí, nebo zda svůj vůz nechal odemčený či dokonce nechal kufřík volně ležet před autem, jak tvrdí jeho "nálezci", by podle brněnského policejního ředitele Jaroslava Vaňka mělo být jasné koncem tohoto týdne. "Čekáme na znalecký posudek týkající se případného násilného překonání zámků," vysvětlil Vaněk.

Podle jedné z verzí, kterou Právu sdělil anonymní zdroj, mohl také Horváth v krajním případě nechat kufřík s dokumenty v autě schválně, aby ho někdo vyzvedl, ale místo toho kufřík předtím náhodně odnesli dva narkomani.

Vaněk v úterý naznačil, jak se policisté kufříku nakonec dopátrali. "Ti dva udělali několik chyb," řekl Vaněk s tím, že mezi místní galerkou se o jejich "nálezu" vědělo. Dvojice také rozjela masivní snahu o prodej dokumentů, le nepochodila ani u médií ani u Krejčířových advokátů.

Právník Tomáš Sokol Právu řekl, že se k němu žádná nabídka na prodej spisu týkajícího se jeho klienta nedonesla. "A kdyby se tak stalo, tak bych ji stejně odmítl," uvedl Sokol. Ten je v současné době v Jihoafrické republice, kde má zítra proběhnout soudní líčení o tom, zda tamní úřady na Krejčíře uvalí vazbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám