Hlavní obsah

Dokumentarista Koutecký zemřel náhodně

– PRAHA

Za smrtí dokumentaristy Pavla Kouteckého, který tragicky zahynul při pádu z rozestavěného mrakodrapu v Praze na Pankráci při natáčení filmu, zřejmě stojí nešťastná náhoda. Dosavadní vyšetřování policie totiž nepotvrdilo, že by na Kouteckého smrti měla podíl jiná osoba.

Článek

"Čeká se na pitevní protokol a lze říci, že případ je před ukončením," řekl Tomáš Hulan z pražské policejní správy. Kriminalistům pomohly i záběry ze zničené kamery, kterou měl Koutecký u sebe v době smrti.

Zatím není jasné, kdy přesně Koutecký z mrakodrapu spadl. Policejní mluvčí již dříve řekl, že policisté dostali oznámení o pohřešovaném 14. dubna s tím, že se den předtím pohyboval právě v okolí uvedené výškové budovy. Dramaturgyně Alena Müllerová uvedla, že Koutecký chtěl natočit film o mladíkovi, který po takových budovách lezl. Přitom zřejmě spadl do šachty.

Policisté získali Kouteckého poslední záběry

Policie sice začala případ vyšetřovat jako ublížení na zdraví s následkem smrti, kterou mohl způsobit neznámý pachatel, podle Hulana byl ale tento formální krok nutný k tomu, aby mohla například zadávat znalecké posudky a expertizy.

Policistům se podařilo zrekonstruovat kameru, kterou měl dokumentarista při pádu u sebe, a zachránit z ní pořízené záběry. "Máme celý videozáznam, který neukazuje, že by se na smrti kdokoli podílel," řekl Hulan.

Koutecký měl široký záběr

Pavel Koutecký, který absolvoval FAMU v roce 1982, patřil k nejvýznamnějším tuzemským dokumentaristům. V jeho tvorbě se objevovalo několik klíčových témat, k nimž se vracel. Jedním z nich byly změny po listopadu 1989 i další osudy jeho protagonistů.

Věnoval se i proměnám Pražského hradu, přičemž se hodně zaměřil na architekta Josipa Plečnika, ale natočil i dokument Jak se žije na Pražském hradě.

S Janem Burianem spolupracoval na cestopisech z Chile, Dánska a Islandu.

Hledal však i nové přístupy, spolupracoval s naší přední animátorkou Michaelou Pavlátovou na jejím portrétu This could be me, Michaela a na ceněném filmu o svatbách Až navěky

Věnoval se i tělesně postiženým a je také autorem portrétů, jeden věnoval zakladateli Černého divadla Jiřímu Srncovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám