Hlavní obsah

Dodavatel Pandurů se bál, že ho na úplatcích přeplatí konkurence

Právo, Jakub Troníček
Praha

Rakouská zbrojovka Steyr počítala v souvislosti se zakázkou na obrněné transportéry pro českou armádu s tím, že o lukrativní kontrakt kvůli odmítnutí obřích úplatků přijde. Podle jejích manažerů totiž existovala reálná možnost, že někdo další bude k údajnému požadavku na milióny eur pro představitele české exekutivy vstřícnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Dalík u pražské městského soudu. Vlevo Dalíkův advokát Tomáš Sokol.

Článek

Vyplývá to z dokumentů nalezených ve vídeňské centrále výrobce obrněnců Pandur, které české policii předali rakouští kolegové a které ve středu zazněly jako důkaz v procesu s někdejším poradcem expremiéra Mirka Topolánka Markem Dalíkem. Ten je obžalován z podvodu kvůli tomu, že měl po představitelích rakouské zbrojovky požadovat platby v celkové výši téměř půl miliardy korun.

„Pozice české vlády se změnila. Pokud vezmeme v potaz žádost o určité osobní služby, tak je možné, že nějaký konkurent tyto služby zaplatil. A je možné, že budou nakupovat u jiného dodavatele, který bude ochoten požadované osobní služby akceptovat,“ napsal například jeden z vysokých manažerů Steyru na podzim roku 2007 do interní analýzy celkového průběhu zakázky.

Marek Dalík u souduVideo: Novinky

Představitelé zbrojovky v dokumentu také uvádějí, že celý projekt provází tlaky určitých skupin, které se do něj chtějí zapojit kvůli osobnímu zisku. Konkrétně přitom zmiňují např. tehdejšího náměstka ministerstva obrany Martina Bartáka, který podle nich začal zakázku tlačit z čisté technické polohy do té politické.

Projekt dostal politickou váhu 

„Vstoupil do toho s vysvětlením, že je potřeba dodat projektu politickou váhu a že politická část ministerstva v něm musí být angažována,“ zapsali si představitelé Steyru.

Nestandardní požadavky na osobní služby zmiňuje i interní memorandum, které sepsal projektový manažer Steyru Stephan Szücs, který v kauze vystupuje jako jeden z klíčových svědků.

Na jaře 2008, tedy několik měsíců po údajné Dalíkově žádosti o mnohasetmiliónový úplatek, např. do chronologického přehledu událostí kolem celého projektu k podzimu 2007 poznamenal, že kontrakt lze tzv. „posichrovat“.

Neetické platby 

„Program lze pojistit neetickými platbami,“ konstatoval k tomu v memorandu Szücs, který by měl u soudu vypovídat osobně v pátek.

Na jaře 2008 k údajným žádostem o úplatky také poznamenal, že na zaplacení požadovaných částek tlačil zástupce významného izraelského subdodavatele Lova Drori s tím, že měl nabízet i vytvoření struktury, přes kterou by bylo možné platby provést.

Drori k českému soudu přijet odmítl, jeho výpověď z vyšetřovací fáze celé kauzy by měl soud číst během odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám